fbpx

Infrapunasauna auttaa palautumisessa

En ole huippu-urheilija, en edes urheilija, mutta viime aikoina olen kohdannut haasteita jotka ainakin normaali-ihmisen näkökulmasta olivat täysin uusia ja vieraita.

Aloitin pari vuotta sitten oman henkilökohtaisen projektini – sohvaperunasta kuntoilijaksi. Syksyn tuiskuissa aloitin sauvakävelyn ja hankin maastopyörän itselleni joululahjaksi. Ja siitä alkoi oma tieni sohvaperunasta liikunnan harrastajaksi.
referenssi2

Ensimmäisellä lenkilläni jaksoin kävellä vajaan kilometrin ja siitä huomasin miten huonoon kuntoon ihminen huomaamattaan ajautuu. Jatkoin sinnikkäästi ja ymmärsin jo alkupäivinä, kuinka tärkeää suorituksesta palautumiseen on panostaa. Talven kestäneen spartalaisen treenaamisen jälkeen vaaka näytti -32 kg ja olin kuin uudesti syntynyt. Koska pystyin nyt taas siirtymään nuoruuden harrastusteni pariin, sain kipinän lähteä testaamaan kuntosaliharjoittelua, jossa tutustuin ensi kertaa infrapuna-saunaan.

Talven treenaamisen jälkeen olin saanut rasvaa pois kehostani lähes 40 kg ja olin fyysisesti loistavassa kunnossa, osallistuin mm. Finlandia-hiihtoon. Kuitenkin vasta kuntosaliharjoittelun myötä huomasin, mitä oikeasti on kun treenaa koko vartalon lihaksistoa. Jo ensimmäisen salikäyntini jälkeen menin henkilökunnan suosittelemana infrapuna-saunaan ja tutustuin ja perehdyin tarkemmin mistä siinä on kyse.

Kuntosaliharjoitteluni jatkui ja otin tavaksi jokaisen treenin jälkeen istua vesipullon kanssa infrassa 30-60 minuuttia. Salin infran hämärässä kävin kymmeniä keskusteluita normaalikuntoilijoiden ja mm. maratoonarien kanssa, jotka kertoivat tulevansa salille välillä vain infra-saunan lihaksia palauttavan ominaisuuden vuoksi.

Terveyslehtiä selatessani huomasin että infrapuna-saunan saa myös kotiin. Jotkut asentavat infrapuna-säteilijöitä omaan saunaansa. Harvia tekee myös valmista infrapunakoppia, jonka viikon miettimisen jälkeen päätin hankkia kotiini.

infrasauna-8

Sijoitin sen kodinhoitohuoneeseen, sillä sehän vaatii ainoastaan verkkovirran ja neliömetrin verran lattiapinta-alaa. Olen kuullut, että jotkut sijoittavat sellaisen jopa yksiönsä olohuoneeseen.

Olen ottanut käytännöksi käydä omassa infrassani päivittäin, vietän siellä aikaani puolesta tunnista tuntiin, päivästä riippuen. Joskus istun sen hellivissä säteissä pimeässä ja hiljaisuudessa, toisinaan kuuntelen siellä radiota tai cd-levyjä, joskus luen tai työskentelen siellä.

Itse olen kokenut infrasaunan nopeuttavan palautumistani urheilusuorituksesta, tehostavan aineenvaihduntaa mm. rasvanpoltossa ja lisäksi sen rentouttava vaikutus ja lämpö saa mielen ja kehon voimaan paremmin.
referenssi1

Harvia infraa voin suositella lämpimästi – syntyihän tämäkin teksti siellä lähes itsestään fillarilenkin jälkeen rentoutuessani.

Petri Kuosmanen
valokuvaaja