fbpx

Mökkisaunan kiuas kuntoon kesää kohti – kiukaan huolto on helppoa näillä ohjeilla

Mökkisaunan kiuas kuntoon kesää kohti – kiukaan huolto on helppoa näillä ohjeilla

Ilmat lämpenevät ja mökkikausi häämöttää. Moni haaveilee jo siitä ensimmäisestä sihahduksesta, joka kiuaskivistä kuuluu, kun mökin kaikkein pyhin otetaan käyttöön. Sitä ennen kannattaa kuitenkin katsastaa, että kiuas on kunnossa.

Saunan sydän, kiuas, vaatii säännöllisesti huomiota, kuten sydämen asiat nyt yleensäkin. Ja koska sydän on se, jota kannattaa hoitaa ja vaalia, kiuas ansaitsee kesän alun kunniaksi erityishuomiota.

Legend greenFlame puukiuas Harvia

Harvia Legend GreenFlame-puukiuas luo mökkisaunaan puhdasta tunnelmaa.

Pitäisikö vaihtaa kivet tai koko kiuas?

Puukiukaan vaihtotarpeen näkee maallikkokin yleensä paljaalla silmällä tai tuntee paljaalla iholla.

Jos kiukaassa on reikä tai jos iäkäs kiuas lämmittää heikosti, voi todeta, että on aika lähteä kiuaskaupoille; lämpö karkaa silloin jostakin.

Kun kevät siis houkuttelee vuoden ensimmäiselle mökkivisiitille, kannattaa kiuas tarkastaa ajan kanssa. Nostele kiuaskivet pois ja ota tehokas taskulamppu avuksi. Avaa kylmillään olevan saunan luukku ja suuntaa taskulampun valokeila tulipesään. Valo paljastaa, jos kiukaassa näkyy reikiä.

Kiuaskivien kanssa puuhaaminen on perinteistä touhua kevään mökkikauden avajaisissa. Kiuaskivet painuvat kasaan käytössä, eli ne kannattaa latoa keväällä uudelleen.  Kivet kannattaa samalla pestä puhtaaksi kivipölystä. Joskus huonokuntoiset kivet kannattaa vaihtaa kokonaan. Kivien haurastumisen voi todeta kopsauttamalla kaksi kiveä vastakkain. Jos lopputulos on mursketta ja sotkua tai kivet ovat kellastuneet, on kivet aika vaihtaa uusiin.

Kiukaan ikävät valkoiset kalkkitahrat saa helposti poistettua vedellä johon sekoitetaan viinietikkaa tai apteekista saatavaa sitruunahappojauhetta. Kasta esimerkiksi mikrokuituliina seokseen ja pyyhi tahrat pois. Kiuas kiiltää kuin uusi!

Ensimmäiset löylyt ovat jo taas askelta lähempänä.

Kiukaan parhaat kaverit

Jos kiuas on tiensä päässä, on aika lähteä kaupoille. Ennen rautakauppaan suunnistamista kannattaa tarttua mittanauhaan ja muistiinpanovälineisiin.

Mittaa saunan korkeus sekä seinien pituudet ja piirrä karkea pohjapiirros. Kirjaa ylös myös lasi- ja hirsipintojen mitat. Muista, että jos kyseessä on muurattu hormi, sinun täytyy ostoksia tehdessäsi tietää, millä korkeudella hormireikä on lattiasta mitattuna. Muista huomioida myös palturvallisuus ja mittaa kiukaan suojaetäisyydet: esim. saunan lauteita tai vesipataa ei voi sijoitella liian lähelle kiuasta.

Harvia kiukaan suojaseinä - mökkisaiuna kiukaan huolto

Kiukaan suojaseinien ansiosta kiukaan voi huoletta sijoitella lähemmäs lauteita.

Mieti myös vedenlämmitysmahdollisuus. Jos vanhassa kiukaassa on vesisäiliö, haluat sellaisen ehkä myös uuteen kiukaaseen. Tai sitten voi harkita uudistusta tässäkin asiassa: saatavilla on myös hyvä valikoima piipun osaksi asennettavia vesisäiliöitä. Kiukaan vesisäiliö on fiksu investointi: säästät huomattavasti energiaa ja vesilaskussa kun lämmität järviveden samalla kun sauna lämpenee.

Miten valita oikea kiuas?

Saunan löylynlähteen valinta ei ole pelkkää sydämen äänen kuuntelua. Kiuaskaupoilla kannattaa mittanauhan lisäksi käyttää myös muuta matematiikkaa.

Väärän tehoinen kiuas saunassa on hankala yhdistelmä. Jos kiuas on neliöihin nähden liian pieni, sillä saa saunan lämpimäksi, mutta jatkuva ylikuumentaminen vahingoittaa kiuasta ja lämmitysaika voi venyä tarpeettoman pitkäksi. Liian isotehoinen kiuas pienessä tilassa taas ei takaa miellyttävää saunakokemusta.

Uuden kiukaan valinnassa tarvitset ensimmäisenä tiedon saunan tilavuudesta. Tämän saat helpoiten selville Harvian saunalaskurilla.

Muista, että myös saunan materiaalit vaikuttavat kiukaan koon valintaan. Hirsiseinäinen sauna vaatii 1,5-kertaisen tehon kiukaalta.

Saunan turvatuotteet kerralla kuntoon

Aina, kun saunaa uusitaan, myös turvallisuus täytyy pitää mielessä.

Harvian valikoimasta löydät kiuaskohtaiset suojaseinät. Niiden ansiosta kiukaan voi asentaa lähelle lauteita tai paneloitua seinää ilman pelkoa lauteiden kuumenemisesta tai tulipaloriskistä. Suojaseinä on myös tyylikäs ja siisti ratkaisu.

Mökkisauna kiukaan huolto

Kun uutta kiuasta asennetaan, tarkista myös, minkä materiaalin päällä kiuas lepää. Jos kiuas sijoitellaan vesieristetylle lattialle, puulattialle tai muovimatolle, väliin pitää asentaa suoja-alusta.

Kolmas saunojien turvallisuuteen vaikuttava asia ovat suojakaiteet, joita ei ihan aina mökkiolosuhteissa tule mietittyä. Jos kiuas kuitenkin on menossa vaihtoon, kannattaa turvakaiteet hoitaa samalla rykäyksellä kuntoon. Näin lisäät turvallisuutta huomattavasti esimerkiksi perheen pienimpien kanssa saunoessa

Kiukaan vaihtajan ostoslista

Lue myös

SAUNAREMONTIN AIKA?

Kiukaan lisäksi myös saunan sisustus pitää uusia aika ajoin. Jos vanha sauna kaipaa freesausta tai olet rakentamassa uutta saunaa, kannattaa hyödyntää ilmainen saunan suunnittelupalvelumme. Voit myös testata itse erilaisia ratkaisuja saunasi mittojen mukaan Harvia Sauna Designer -suunnitteluohjelmalla.