fbpx

Kiukaan valinta ja saunominen: Ympäristöystävällisen Saunomisen Opas

Ympäristöystävällisen saunojan oppaassa kerromme perusasioita, kuinka saunan rakentaja, remontoija ja käyttäjä voi tehdä oman osansa ekologisen jalanjäljen pienentämiseksi. Pienet teot merkitsevät!

Harvian tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan ympäristöystävällisesti. Luonnon kannalta kestävät valinnat ovat myös ihmiselle hyviä valintoja.

Valitse oikeanlainen kiuas: säästä sähköä, puuta ja vettä

• Oikean tehoisen kiukaan valinta on oleellisen tärkeää. Sekä liian pieni että liian suuri kiuas lisää sähkönkulutusta tai polttopuun tarvetta.
• Jos saunan seinässä tai katossa on eristämätöntä kiveä, lasia tai vastaavaa eristämätöntä pintaa, kasvaa kiukaan tehontarve.
• Jokaista eristämätöntä neliömetriä kohti lisätään saunan tilavuuteen 1,2 m³.
• Mikäli saunan sisäpinta on eristämätöntä hirttä, kerro kuutiotilavuus 1,5:llä.
• Ota huomioon saunomistottumuksesi, esim. jos saunot usein, valitse aina valmis eli varaava sähkökiuas. Harvia Forte on usein käytettynä taloudellinen kiuas. Tehokkaan lämpöeristyksen ansiosta se säilyttää löylynantokykynsä pienellä sähköenergialla. Saunomiskertojen välillä kiuas toimii saunan lämpöpatterina. Parhaiten kiukaan ominaisuudet tulevat esille hyvin lämpöeristetyissä saunoissa, joissa ei ole käytetty massiivisia materiaaleja (esim. betoni, hirsi tai lasitiili).
• Vesisäiliöllisten kiukaiden avulla, esimerkiksi puulämmitteisillä 20 LS Pro ja 20 RS Pro:lla, säästät vedenlämmityskustannuksissa. 30 litran säiliössä vesi kuumenee samanaikaisesti, kun kiuas lämpenee löylykuntoon.

Vesisäiliölliset Harvia kiukaat

 

Hyvät kiuaskivet varaavat lämpöä ja säästävät vastuksia

Kaikissa Harvian sähkö- ja puulämmitteisissä kiukaissa tulee käyttää massiivisia lohkopintaisia kiuaskiviä, koska niihin varautuu paljon lämpöä ja löylyvesi höyrystyy tehokkaasti kivien laajasta murtopinnasta.

Särmikkäät lohkokivet mahdollistavat myös ilmavan kiviladonnan. Lohkopintainen kiuaskivi on ekologinen valinta: kivien louhimisen ja lopulta kiukaaseen latomisen välillä ei ole ympäristöä kuormittavia työvaiheita niin paljon kuin kivillä, jotka on käsiteltyjä (esim. pyöristetyt kivet) tai teollisesti valmistettuja (esim. keraamiset kivet).

Harvia-kiuaskiviä on kahta kokoa. Kooltaan 5–10 cm olevat kivet soveltuvat pienempitehoisten seinämallin sähkökiukaiden kiviksi. Suuremmat kiuaskivet, joiden koko on 10–15 cm, soveltuvat puulämmitteisiin kiukaisiin ja suurempiin sähkölämmitteisiin kiukaisiin, sekä varaaviin sähkökiukaisiin (esim. Harvia Forte-kiuas). Hyväkuntoiset ja -laatuiset kiuaskivet antavat kunnolliset pehmeät löylyt. Hyvät kiuaskivet myös edesauttavat sähkökiukaan vastuksia kestämään pidempään.

Pidennä kiukaan käyttöikää

Hoitamalla kiuasta oikein pidennät sen käyttöikää. Vaihda kiuaskivet riittävän usein, vähintään kahden vuoden välein, runsaassa käytössä useammin, ja lado kivet oikein. Vaihtamiskertojen välissä kivet on hyvä latoa uudestaan, sillä ne painuvat käytössä ajan mittaan. Samalla kiukaan pohjalle kertynyt kiviainesmuru poistetaan.

Sähkökiuas

Lämmitä kiuasta vain tarvittava aika, älä liian pitkään.
• Sammuta kiuas saunomisen jälkeen. Tarkoituksenmukaista on kuitenkin, että kiukaan jälkilämpö kuivattaa saunan puupinnat.
• Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi.
• Kun vaihdat sähkökiukaan uuteen, vie vanha kiuas kierrätettäväksi.

Puukiuas

• Sytytä polttopuut päältä. Lue lisää puhtaammasta puun polttamisesta.
• Päästöjen kannalta kriittisin vaihe on sytyttäminen ja palamisen alkuvaihe. Päältä sytyttäminen on tutkitusti paras sytyttämistapa, koska tällöin sytykkeiden lämmön vaikutuksesta kaasuuntuvat puun ainesosat leimahtavat ja lähes kaikki, mikä kaasuuntuu myös palaa. Jos polttopuut sytytetään altapäin, niin kaikki tulipesässä olevat puut lämpenevät ja kaasuuntuvat samanaikaisesti, jolloin ilma ei riitä hallittuun palamiseen ja osa kaasuista pääsee karkaamaan palamattomana piippuun ja ulkoilmaan. Näin syntyy runsaasti päästöjä, sekä kuluu enemmän polttopuuta. Myös liian hidas palamisreaktio on epätoivottava, koska silloin lämpötila ei nouse tarpeeksi korkeaksi, eikä palaminen ole täydellistä.
• Lado ensimmäiseen pesälliseen pienempiä pilkkeitä vaakatasoon siten, että ilma pääsee kiertämään niiden välistä. Käytä toiseen pesälliseen isompia pilkkeitä. Varmista, että tulipesä ei täyty polttopuista, vaan noin yksi kolmasosaa korkeudesta jää vapaaksi ilmatilaksi. Laita sytykkeet (sytytyspala, kourallinen puutikkuja, tuohta tai sanomalehteä) pilkkeiden päälle ja sytytä.
• Lisää puuta toiseen pesälliseen hiilloksen päälle vasta, kun tulipesässä ei ole liekkiä enää ollenkaan.
• Hyvä polttopuu on kuivaa, ylivuotista, maalitonta, kyllästämätöntä. Kiukaan lämmittämiseen ei saa käyttää korkean lämpöarvon omaavia polttoaineita kuten lastulevyä, muovia, hiiltä, brikettiä, pellettiä tms.

Sauno fiksusti

• Energiaa säästyy, jos useampi saunoo yhtäaikaa, jolloin kiuasta ei tarvitse pitää päällä montaa tuntia.
• Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi, 60–80 ºC riittää.
• Jos saunassa on ikkuna, älä pidä sitä auki saunomisen aikana, koska se aiheuttaa suurta lämmönhukkaa ja siten lisää energiankulutusta.
• Huolehdi saunan loppukuivatuksesta saunomisen jälkeen, jotta saunan puupinnat pysyisivät pitempään hyvässä kunnossa. Saunan koosta riippuen kiuasta ei kuitenkaan yleensä tarvitse jättää päälle loppukuivatusta varten, vaan jälkilämpö riittää siihen hyvin.

Lämmitä kylpyvetesi itse samalla kun saunot

Myös suihkussa käynti vaatii lämmitysenergiaa ja tietenkin vettä: Kylpyhuoneissa käytä lämmintä vettä säästeliäästi, sammuta vedentulo peseytymisen ajaksi. Mökkisaunojien kestosuosikeilla, sivulla sijaitsevalla vesisäiliöllä varustetut Harvia 20 LS Pro ja Harvia 20 RS Pro ovat käytännöllisiä kiukaita, jotka säästävät vedenlämmityskustannuksissa. Vesi kuumenee 30 litran säiliössä samanaikaisesti, kun kiuas lämpenee löylykuntoon.