fbpx

Maailman onnellisin saunamaa

Suomi valittiin keväällä maailman onnellisimmaksi maaksi. Ja kyseessähän on maa, jossa on kolme miljoonaa saunaa. Sattumaako? Saunakirjaa kirjoittava toimittaja Satu Laatikainen ja saunomisesta kehollisena kokemuksena väitellyt tutkija Laura Seesmeri pohtivat, mitkä asiat saunomisessa lisäävät onnellisuuden kokemusta.

Tekeekö saunominen onnelliseksi? Tieteellistä pohjaa onnellisuuden ja saunan suhteesta on vaikea löytää, mutta harvemmin sauna ketään on onnettomaksi tehnyt.

– Vanha sanonta kuuluu, että suru laantuu saunassa. Saunassa on mahdotonta olla vihainen ja paljon pahaa mieltä on aikojen saatossa saunottu pois. Sauna on aina ollut tärkeä paikka surun lievittämisessä, tutkija Laura Seesmeri kertoo.

Kun tutkitaan saunaan liittyviä ajatuksia, ollaan usein onnelliseksi tekevien asioiden äärellä.

– Sauna on konkreettinen arjen ja levon rajahetki tai talkoiden tai juhlien päätös. Saunaan liitetään myös paljon samanlaisia asioita kuin tanskalaiseen hygge-ajatteluun: se on turvapaikka ja rauhallinen tila, jossa saa helliä itseään, kuvailee toimittaja Satu Laatikainen.

Oma maailmansa

Laura Seesmeren mukaan saunassa koetaan usein tiettyä suhdetta menneisyyteen: tehdään jotakin, mitä on tehty ennenkin, jo vuosisatoja sitten. Kiireisessä nykyelämässä harvoja asioita odotetaan tai tehdään kiireettömästi, mutta sauna on poikkeus.

– Sauna on säilyttänyt rituaalimaisen luonteensa. Vaikka kyseessä olisi moderni sähkösauna, johon ei liity tulen polttelua tai valmistelua, saunan lämmittämiseen ja saunomiseen liittyy odottelu ja kiireettömyys.

Ja kun saunaan mennään, siellä ollaan rauhassa.

– Saunasta ei käydä välillä katsomassa televisiota eikä vaivaamassa taikinaa. Ja se on yksi niitä harvoja paikkoja, joissa digiviestimet eivät ole läsnä.

Tauko älylaitteista voi sekin tehdä hyvää; ainakaan älylaitteiden jatkuvan käytön ei ole nähty lisäävän onnellisuutta.

Sauna on tilana myös hyvin demokraattinen.

– Sauna on meidän kulttuurissamme asia, joka sitoo yhteen ihmiset, erilaiset ryhmät ja harrastusporukat. Se on yhteisöllisyyttä lisäävä juttu ja samalla myös paikka, jossa on luontevaa rentoutua.

Ja yhteisöllisyys ja rentoutuminen usein lisäävät onnellisuutta, Satu Laatikainen muistuttaa.

Millaista olisi elämä ilman saunaa?

Mutta tekeekö sauna onnelliseksi? Ainakin se luo hyvät edellytykset onnellisuuden kokemukselle: se tarjoaa tauon arjesta, tilaisuuden hemmotella itseään ja rauhoittua.

– Sanotaanko nyt näin, että jos suomalaisilta vietäisiin sauna pois, he olisivat paljon onnettomampia, Satu Laatikainen toteaa.
Seesmeri on samoilla linjoilla.

-Nykyään sauna ei ole ainoa peseytymisvaihtoehto, saunassa ei enää synnytetä eikä pestä vainajia. Silti saunaan mennään.