Sauna kuntoon, mökkikausi käyntiin

Ilmat lämpenevät ja mökkikausi häämöttää. Moni haaveilee jo siitä ensimmäisestä sihahduksesta, joka kiuaskivistä kuuluu, kun mökin kaikkein pyhin otetaan käyttöön. Sitä ennen kannattaa kuitenkin katsastaa, että kiuas on kunnossa.

Saunan sydän, kiuas, vaatii säännöllisesti huomiota, kuten sydämen asiat nyt yleensäkin.

Ja koska sydän on se, jota kannattaa hoitaa ja vaalia, kiuas ansaitsee kesän alun kunniaksi lähempää tarkastelua.

Pitäisikö vaihtaa kivet tai koko kiuas?

Puukiukaan vaihtotarpeen näkee maallikkokin yleensä paljaalla silmällä tai tuntee paljaalla iholla.

Jos kiukaassa on reikä, kiuas on tiensä päässä. Ja jos iäkäs kiuas lämmittää heikosti, voi myös todeta, että aika lähteä kiuaskaupoille; lämpö karkaa silloin jostakin.

Kun kevät siis houkuttelee vuoden ensimmäiselle mökkivisiitille, kannattaa kiuas tarkastaa ajan kanssa. Nostele kiuaskivet pois ja ota tehokas taskulamppu avuksi. Avaa kylmillään olevan saunan luukku ja suuntaa taskulampun valokeila tulipesään. Valo paljastaa, jos kiukaassa näkyy reikiä.

Kiuaskivien kanssa puuhaaminen on perinteistä touhua kevään mökkikauden avajaisissa. Kiuaskivet painuvat käytössä, eli ne kannattaa latoa keväällä uudelleen. Varaa hommaan hyvät hanskat ja levitä lattialle paksu pahvi, jolle siirrellä kivet odottamaan uudelleen latomista.

Samalla on hyvä tarkastaa, ovatko kivet vaihdon tarpeessa. Kivien haurastumisen voi todeta kopsauttamalla kaksi kiveä vastakkain. Jos lopputulos on mursketta ja sotkua, on murenevat kivet aika vaihtaa uusiin.

Ehjät kivet ladotaan ilmavasti kiukaaseen. Ensimmäinen löyly on jo taas askelta lähempänä.

Kiukaan parhaat kaverit

Jos kiuas on tiensä päässä, on aika lähteä kaupoille. Ennen rautakauppaan suunnistamista kannattaa tarttua mittanauhaan ja muistiinpanovälineisiin.

Mittaa saunan korkeus sekä seinien pituudet ja piirrä karkea pohjapiirros. Muista, että jos kyseessä on muurattu hormi, sinun täytyy ostoksia tehdessäsi tietää, millä korkeudella hormireikä on lattiasta mitattuna. Laita ylös myös kaikki ne mitat, joita et luule tarvitsevasi. Kiität itseäsi, kun yrität rautakaupassa muistaa, miten paljon olikaan etäisyyttä kiukaan ja vesipadan välillä.

Uusi kiuas voi haluta kaverikseen uuden savuhormin. Mieti myös vedenlämmitysmahdollisuus. Jos vanhassa kiukaassa on vesisäiliö, haluat sellaisen ehkä myös uuteen kiukaaseen. Tai sitten voi harkita uudistusta tässäkin asiassa: saatavilla on myös hyvä valikoima piipun osaksi asennettavia vesisäiliöitä.

Miten valita oikea kiuas?

Saunan sydämen valinta ei ole pelkkää sydämen äänen kuuntelua. Kiuaskaupoilla kannattaa mittanauhan lisäksi käyttää myös muuta matematiikkaa.

Väärän tehoinen kiuas saunassa on nimittäin hankala yhdistelmä. Jos kiuas on neliöihin nähden liian pieni, sillä saa saunan kyllä lämpimäksi, mutta jatkuva ylikuumentaminen vahingoittaa kiuasta ja lämmitysaika voi venyä tarpeettoman pitkäksi. Liian isotehoinen kiuas pienessä tilassa taas ei takaa hyviä löylyjä eikä miellyttävää saunakokemusta.

Uuden kiukaan valinnassa tarvitset ensimmäisenä tiedon saunan tilavuudesta. Tämän saat helpoiten selville Harvian saunalaskurilla.

Muista, että myös saunan materiaalit vaikuttavat kiukaan koon valintaan. Hirsiseinäinen sauna vaatii 1,5-kertaisen tehon kiukaalta.

Saunan turvatuotteet kerralla kuntoon

Aina, kun saunaa uusitaan, myös turvallisuus täytyy pitää mielessä – mökkisaunassa tuli saa olla valloillaan vain kiukaan tulipesässä.

Harvian valikoimasta löydät kiuaskohtaiset suojaseinät. Niiden ansiosta kiukaan voi asentaa lähelle lauteita tai paneloitua seinää ilman pelkoa lauteiden kuumenemisesta tai tulipaloriskistä. Suojaseinä on myös tyylikäs ja siisti ratkaisu.

Kun uutta kiuasta asennetaan, tarkista myös, minkä päällä kiuas lepää. Jos kiuas pääsee lepäämään vesieristetylle lattialle, puulattialle tai muovimatolle, väliin pitää asentaa suoja-alusta.

Toinen henkilökohtaiseen turvallisuuteen vaikuttava asia ovat turvakaiteet, joita ei ihan aina mökkiolosuhteissa tule mietittyä. Jos kiuas kuitenkin on menossa vaihtoon, kannattaa turvakaiteet hoitaa samalla rykäyksellä kuntoon.

Kiukaan vaihtajan ostoslista

Lue myös