fbpx

Mitä pitää huomioida saunan lauteiden valinnassa: usein kysytyt kysymykset

Saunan lauteet eivät ole enää niinkuin ennen – kaikilla samanlaiset. Vaihtoehtoja puulaadun, muodon ja värin suhteen on lähes rajattomasti. Mutta miten valita juuri omaan käyttöön ja mieltymyksiin sopivimmat ratkaisut? Vastasimme tässä artikkelissa lauteiden valintaan liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.  

Miten lauteiden puulaadut eroavat toisistaan?

Saunaolosuhteissa käytetään pääsääntöisesti huokoisia puulaatuja, joiden tiheys ei ole suuri. Huokoinen puu ei kuumene liikaa ja on siten miellyttävä istumiseen. 

Suurin ero puulaatujen välillä on sävy ja ulkonäkö muutenkin. Puumateriaaleja löytyy hyvin vaaleasta hyvin tummaan. Joissain oksat näkyvät paremmin kuin toisissa. 

Toinen merkittävin ero eri materiaalien välillä on kosteudenkestävyys. Perinteinen pohjolan pihkainen puu kuusi, laudemateriaaleista ehkä vanhin kestänee kosteutta parhaiten.  Seuraavaksi parhaiten kosteutta kestää lämpökäsitelty mänty, sitten tervaleppä, haapa ja lopulta lämpökäsitelty haapa, joka on sävyltään tumman elegantti, mutta lämpökäsittelyn vuoksi imee herkemmin kosteutta itseensä.

Harvia

Miten lämpökäsitelty puu eroaa laudemateriaalina muista?

Lämpökäsitelty puu on nimensä mukaisesti lämpökäsitelty, eli paistettu suuressa uunissa. Lämpökäsittelyllä saavutetaan kauniin tummia sävyjä ja minimoidaan puun vääntyily ja eläminen.

Lämpökäsitelty puu on ominaisuuksiltaan käsittelemätöntä puuta hieman hauraampaa ja huokoisempaa, joten puu imee itseensä helpommin kosteutta. Käsittely parafiiniöljyllä tai muulla tarkoitukseen sopivalla suoja-aineella on erittäin suositeltavaa.

Mitkä puulaadut sopivat parhaiten mökkisaunaan, joka on talvet kylmillään? Entä kotisaunaan?

Kylmillään seisovaan mökkisaunaan parhaiten kestävä puumateriaali on kuusi. Puun sisältämä pihka varjelee puuta kosteudelta.

Harvia Formula lauteet

Harvia Formula -lauteet 

Kotisaunaan sopii mikä tahansa puumateriaali jokaisen oman maun mukaan. Tärkeintä on puupintojen huolto ja saunan käyttö yleensä. Jos saunassa käytetään paljon vettä ja puumateriaalit kastuvat eikä saunan jälkikuivatuksesta huolehdita, on mikä tahansa materiaali nopeasti huonossa kunnossa. Oikealla käytöllä ja hoidolla taas mikä tahansa materiaali menestyy saunassa.

Exclusive Air saunan lauteet Harvia

Exclusive Air -lauteet

Ekologisuus ja vastuullisuus ovat minulle tärkeitä arvoja. Miten voin huomioida ne laudevalinnassa? 

Laudemateriaaliksi voidaan valita kotimaisia tai ainakin ”ei uhanalaisia” puumateriaaleja, kuten kuusi, haapa, tervaleppä, lämpökäsitelty haapa ja lämpökäsitelty mänty. Varmista lauteiden toimittajalta, että käytetty puu on vastuullisesti kasvatettua ja PECF-sertifioitua. https://pefc.fi/metsanomistajalle/sertifiointi/

Lue lisää: Harvia käyttää saunanvalmistuksessa kestävästi tuotettua puuta

Harvia Block-lauteet ja uusi musta Cilindro Black Steel XE-sähkökiuas

Haluaisin saunaan vastakkain istuttavat lauteet. Millaiseen tilaan ne soveltuvat ja mitä minun pitää huomioida?

Tällainen ratkaisu vaatii riittävästi tilaa leveyssuunnassa. Ylälauteet vievät osansa ja myös jaloille pitää jäädä tilaa. Yleensä tällaisessa ratkaisussa kiuas sijoittuu lauteiden väliin ja vie kiukaan kohdalta myös jalkatilan.Tällöin kiukaalle kannattaa hankkia myös upotuskaulus ja suojakaide. 

Jos on kyseessä reilun kokoinen sauna, myös kiukaan kohdalle jää jalkatilaa. Pääsääntöisesti minimimitoituksena voidaan pitää 2200 mm leveyttä, jolloin jalkatilaa ei kiukaan kohdalle jää kuitenkaan vielä ihan riittävästi. Jos päästään yli 2500 mm, riittää jaloillekin hyvin tilaa (kiukaasta riippuen).

Solide -lauteet

Millaisilla kiinnikkeillä lauteet kannattaa asentaa?

Normaalisti lauteet pyritään tukemaan seiniin laudetukipuiden varaan. Tarvittaessa lauteet voidaan kuitenkin tukea myös pukkien varaan, jos seinäkiinnitys ei jostain syystä onnistu. Harvian toimituksessa lauteiden kannatuspuut ja ruuvit kuuluvat toimitukseen.

Kuinka paljon tarvitaan tilaa ylälauteen ja katon väliin?

Vähimmillään ylälauteen ja katon väliin suositeltava etäisyys on 1100-1200 mm. Vähempikin voi toki riittää, jos kyseessä on vain lyhyitä saunojia. Toisaalta liian korkea väli kertoo turhan korkeasta saunasta ja hukkatilasta katon rajassa.

Kuinka syvät lauteiden kannattaisi olla?

Ylälauteen syvyydeksi kannattaa tilan salliessa varata vähintään 500 mm. Jos lauteilla halutaan pötkötellä tai istua jalat koukussa, kannatta lauteen syvyyden olla 600 mm tai jopa enemmän. Liian syvä ylälaude kuitenkin haittaa lauteilla nojaamista normaalisti istuttaessa.

Mikä on sopiva lauteiden leveys?

Lauteiden leveys määräytyy käytettävissä olevan tilan ja saunojien määrän perusteella. Yleensä 600 mm on hyvä mittasääntö yhdelle istumapaikalle, mutta jos haluat väljyyttä istumiseen tätä mittaa kannattaa venyttää. 

Mikä on sopiva askelmakorkeus?

Sopiva askelmakorkeus lattialta jakkaralle ja siitä alalauteelle on 350 mm. Jos käyttäjissä on liikuntarajoitteisia tai vanhuksia, voidaan nousu alalauteelle toteuttaa 2-askelmaisella jakkaralla, jolloin askelmat ovat matalampia.

Millaiseen saunaan voi asentaa lauteisiin upotettavan kiukaan?

Upotettavan kiukaan voi asentaa melkein mihin tahansa saunaan, ratkaisevaa on saunan ja tarkemmin lauteiden koko. Oven paikka vaikuttaa usein mahdollisuuteen upottaa kiuas. Kiukaan ympärille tulee jäädä riittävästi alalaudetta kiukaan mallista riippuen.

Harvia Kivi-sähkökiuas

Milloin kiuas tarvitsee suojakaiteen?

Kiukaalle ei pitäisi päästä horjahtamaan tai astumaan vahingossa. Lopulta rakennustarkastaja määrittää suojakaiteen tarpeen, mutta usein terve järki on paras apu tässä asiassa. Jos mieleen herää ajatus kiukaan vaarallisuudesta esim. lasten vuoksi, luultavasti rakennustarkastaja ajattelisi samoin. Harvialla puisia suojakaiteita on saatavilla sekä lauteisiin että kiukaan ympärille. 

Harvia Scala saunan lauteet Cilindro Plus E

Voinko asentaa lauteet itse vai tarvitaanko ammattilaista?

Lauteet voi ja saa asentaa itse. Jos Ikean kaapistojen kasaaminen onnistuu, et todennäköisesti tarvitse ammattilaista lauteiden asentamiseenkaan. Kotitimpuri selviää asennuksesta mainiosti laudepaketin mukana toimitettavien asennusohjeiden ja mittakuvan avulla. 

Harvia Formula -lauteiden asennus on helppoa

Harvia Formula -laudepaketin asennus on helppoa

Miten huollan lauteita niin, että ne kestävät mahdollisimman pitkään hyvinä?

Kaikki laudemateriaalit, joissa ei ole mitään pintakäsittelyä suositellaan käsiteltäväksi parafiiniöljyllä. Parafiiniöljy suojaa puuta kosteudelta ja lialta. Parafiiniöljykäsittely tulee uusia saunan käyttöasteen mukaan noin kerran – kaksi kertaa vuodessa. Hyvä muistisääntö on se, että jos lauteiden pinta tuntuu rutikuivalta ja kaadettaessa vettä lauteelle vesi katoaa heti puun sisään, on viimeistään aika öljytä lauteet uudestaan. Myös laudeliinan käyttö suojaa lauteita ja niitä kannattaakin käyttää aina. Lauteiden riittävästä kuivatuksesta saunomisen jälkeen tulee myös huolehtia.  

Lue lisää: Saunan hoito ja pesu kannattaa: näin pidät saunasi kauniina pitkään!

Suosittelemme Harvia Sauna Care Set -lauteiden puhdistussettiä, joka sisältää kaiken mitä tarvitset saunasi hoitoon ja puhdistukseen. Katso täältä myös ohjevideo lauteiden puhdistukseen!

 

Mikäli kaipaat apua lauteiden valinnassa, ota rohkeasti yhteys saunasuunnittelijoihimme! Klikkaa tästä

 

Sinua saattaa myös kiinnostaa: