fbpx

Saunan valaistus

Suomen kesä on suhteellisen valoisaa aikaa, eikä mökkisaunan tunnelmaan tarvita usein muuta valoa kuin tulen loimu kiukaan lasiluukun takana tai rantakoivujen välistä siivilöityvä ilta-aurinko. Lisävalaistusta tarvitaan kuitenkin viimeistään silloin, kun tulen liekki madaltuu ja valoisa aika alkaa lyhentyä.

Saunan yleisvalaistus on tunnelmallinen

Lauteen alle asennettu perinteinen saunalamppu pitää edelleen pintansa perusvalaisimena. Moni pitää lauteiden alle sijoitetun valaisimen luomasta tunnelmasta, ja se toimii myös käytännöllisenä siivousvalona.

Myös nurkkavalaisimet ovat yleisiä saunavalaistuksessa. Esimerkiksi Harvian Ventura -sisustukseen räätälöidyt varjostimet tuovat kauniisti valoa pitäen kuitenkin saunan tunnelmallisena.

LED-tekniikka on yleistynyt saunoissa joustavuutensa ja helppoutensa vuoksi. LED-valaistus on mahdollista toteuttaa myös jälkiasennuksena. Valonauhaa viedään tavallisesti lauteiden alareunaan tai selkänojiin, jolloin LED-nauha tuo lisäturvaa lauteille kipuamiseen.

Harvian valaisinuutuutena tulevat kuituvalot ovat suositut tunnelmavalaistuksen luontiin. Kuituvalojen kristallipäät voi valita mielensä mukaan, jolloin valolla ja varjoilla saa mielenkiintoisia yksityiskohtia saunaan. Kuituvalot ovat erityisen suosittuja höyryhuoneiden valaistuksessa.

Valaistuksella voidaan korostaa saunasisustuksen yksityiskohtia

Saunasisustuksen trendinä on seinästä seinään ulottuva alalaude. Kiuas tuodaan tällöin alalauteesta läpi. Harvian sähkökiukaiden ohjaustekniikka mahdollistaa laudeupotuksen helposti, sillä ohjauselektroniikka tuodaan nykyään saunan ulkopuolelle.

Voit korostaa paitsi modernia lauderatkaisua, myös design-kiuastasi valaisemalla laudeupotuksen. Erityisesti pilarikiukaat, kuten Kivi ja Cilindro näyttävät upeilta valaistuina. Luonnon kivi korostuu ja tuo eloa saunaan, kun siihen heijastuu valoa LED-nauhalla valaistusta upotuskauluksesta.

Suojakaiteet ja kiuassuojat tuovat turvaa lapsiperheiden saunoihin. Tavallisesti sähkökiukaisiin asennettavat suojakaiteet ovat myös moderni sisustuselementti. Lähes kaikki suojakaiteet ja kiuassuojat on saatavilla myös valaistuina. Valaistus suojakaiteet mukailevat kiukaan muotoilua ja korostavat sen designia.