fbpx

Saunanrakentajille: Ympäristöystävällisen Saunomisen Opas

Harvian tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan ympäristöystävällisesti. Luonnon kannalta kestävät valinnat ovat myös ihmiselle hyviä valintoja. Harvian ympäristöystävällisen saunomisen artikkelisarjassa kerrotaan perusasioita, kuinka saunan rakentaja, remontoija ja käyttäjä voi tehdä oman osuutensa ekologisen jalanjäljen pienentämiseksi. Pienet teot merkitsevät.

Eristäminen

Saunan puuosien hyvänä säilymisen kannalta on tärkeää, että ilmanvaihto saunassa on riittävä. Hyvä ilmanlaatu saunassa vaikuttaa oleellisesti myös saunomismukavuuteen – saunojat saavat nauttia puhtaasta ja helposti hengitettävästä saunailmasta.

Saunahuoneen ilmanvaihto tulee järjestää sellaiseksi, että se ei kasvata kiukaan tehontarvetta.

Ilmanvaihto

Saunan puupintoihin on nykyään tarjolla useita erilaisia ja eri tavalla käsiteltyjä puumateriaaleja ja -lajeja. Materiaalin valinnassa on hyvä ottaa huomioon sen kosteudenkestävyys, mkuumenevuus ja pihkaavuus. Saunan puuosien kunnosta huolehtiminen lisää saunomismukavuutta  sekä pidentää saunan pintojen käyttöikää. Huoltoon kuuluu säännöllinen pesu ja parafiiniöljykäsittely.

Materiaalit

Saunan kokoa määriteltäessä otetaan huomioon saunojien lukumäärä sekä saunomismieltymykset. Pientalon sauna mitoitetaan tavallisesti neljälle henkilölle ja kerrostalon huoneistosauna kahdelle henkilölle. Ohjeellinen minimilaudeleveys henkilöä kohden on 600 mm. Saunan sisäkorkeuden on oltava vähintään 1900 mm, mutta yleisimmillään se on 2000–2100 mm. Saunan tasaisen lämpenemisen ja kohtuullisen energiankulutuksen saavuttamiseksi saunan ei tulisi olla mtätä korkeampi.

Saunan koko

Saunan kokoa määriteltäessä otetaan huomioon saunojien lukumäärä sekä saunomismieltymykset. Pientalon sauna mitoitetaan tavallisesti neljälle henkilölle ja kerrostalon huoneistosauna kahdelle henkilölle. Ohjeellinen minimilaudeleveys henkilöä kohden on 600 mm. Saunan sisäkorkeuden on oltava vähintään 1900 mm, mutta yleisimmillään se on 2000–2100 mm. Saunan tasaisen lämpenemisen ja kohtuullisen energiankulutuksen saavuttamiseksi saunan ei tulisi olla
tätä korkeampi.