fbpx

Saunasuunnittelun pitkä oppimäärä – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää saunan suunnittelusta

Harvia saunaremontti

Mitä kaikkea pitää ja kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee suunnittelemaan saunan uudistamista? Kokosimme avuksesi tietopaketin saunaremontin kaikkiin vaiheisiin. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkit tilaratkaisujen ja pintamateriaalien suunnitteluun, rakenteiden tarkastukseen, rakennus- ja pintamateriaalien valintaan ja huoltoon sekä saunan elämyksellisyyden lisäämiseen.

Erilaisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin löytyy vaihtoehtoisia ratkaisuja. Saunasuunnittelijamme auttavat sinua mielellään, joten älä emmi ottaa meihin yhteyttä!

 

Suunnittelun ensiaskeleet

Jarvian Saunasuunniteluohjelma HSD

Saunaremontti alkaa unelmoinnilla: mieti millainen sauna olisi sinulle täydellinen, miltä se näyttää ja tuntuu ja millaisia toiminnallisuuksia siellä on. Jos kaipaat uusia ideoita, voit käyttää apuna Harvian runsasta ideapankkia ja tutustua sisustusvalikoimaamme: https://harvia.fi/tuotteet/saunasisustus/

Kun olet löytänyt kuvan toiveiden mukaisesta saunasta, voit siirtyä mittanauhan varteen. Mittaa saunasi leveys, korkeus ja syvyys sekä ikkuna- ja oviaukko. Mittaa myös lämmitystehon tarpeeseen vaikuttavien hirsi-, kivi- ja ikkunapinnat, niin ammattilainen osaa valita saunaasi oikean tehoisen kiukaan. Voit käyttää apunasi myös Harvian saunalaskuria.

Voit tehdä toiveidesi mukaisen suunnitelman Harvian Sauna Designerilla tai koota listan omista ajatuksistasi ja ota suoraan yhteyttä Harvian saunasuunnittelijaan maksutonta suunnitteluapua varten.

Luvat ja rakenteet

Omakotiasujan saunan remontointiin ei lähtökohtaisesti tarvita rakennuslupaa tai toimenpideilmoitusta. Lupa on haettava vain kantavan rakenteen purkamiseen tai rakentamiseen sekä kylpyhuoneen laajentamiseen. Lupa tarvitaan myös täysin uuden kylpyhuoneen tai saunatilan rakentamiseen. Ota tällöin yhteys oman kotikunnan rakennusvalvontaan.

Jos asut taloyhtiössä, sinun on tehtävä ilmoitus remontista taloyhtiösi hallitukselle. Taloyhtiössä vaaditaan tyypillisesti, että ammattilainen suorittaa vedeneristyksen ja sähkötyöt. Aloita siis purkutyöt vasta, kun olet tarkistanut lupa-asiat kuntoon.

Vanhan saunan purkaminen

Vanhaa saunaa purettaessa on tärkeää tarkistaa pinnan alta paljastuvat rakenteet ja korjata ne tarvittaessa ennen uusien pintojen asentamista. Alumiinipaperien tulee olla ehjät ja tiiviit. Jos paperissa on vaurioita, tarkista myös mahdolliset vauriot paperin takana. Jos kaikki on kunnossa, voidaan siirtyä uusien pintojen asentamiseen.

Lasiseinät ovat yleistyneet myös remonttikohteissa ja niitä voidaan asentaa riippuen oviseinän rakenteista. Lasiseinän asennuksen mahdollisuus on arvioitava purkuvaiheessa ammattilaisen toimesta. Olemassa olevan seinän lisätukeminen saattaa olla tarpeen.

Rakennusratkaisujen päivitys tähän päivään

Rakennustekniikka on kehittynyt viime vuosikymmeninä isoin harppauksin ja tarjolle on tullut uudenlaisia, korvaavia rakennusratkaisuja- ja materiaaleja. Vaikka esimerkiksi uretaanipohjaiset eristeet ovat olleet saatavilla jo pitkään, 20-30 vuotta sitten rakennetuista saunoista niitä ei vielä löydy.

Uretaanilevyjen etu eristeenä on ohuus. 30 mm uretaanilevy vastaa 80 mm villaeristettä. Eristettä vaihtamalla voidaan pieneen tilaan saada 5 cm säästö seinän paksuudessa. Myös vesieristeet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina vähentäen vesivahinkojen riskejä merkittävästi.

Huomioithan muuten, että jos vaihdat puukiukaan sähkökiukaaseen, vanhaa muuratun hormin kohtaa ei voida paneloida umpeen, eikä sen päälle voida asentaa esimerkiksi lauteita mikäli hormi on edelleen myös muussa käytössä. Usein samassa hormissa voi olla toisella puolella esimerkiksi takka tai kamiina. Muurin voi kyllä laatoittaa, mutta siihen ei voi kiinnittää siihen mitään. Asia on hyvä tarkistaa oman paikkakunnan paloviranomaiselta.

Saunaremontin sähkötyöt

Saunan sähkötyöt kuuluvat aina ammattilaisille. Ota siis jo hyvissä ajoin yhteys asiantuntevaan sähkösuunnittelijaan, kun mietit saunasi sähkötöitä. Kiukaan paikkaa ei useimmissa saunaremonteissa ole mielekästä muuttaa, mutta sekin on sähkökiukaiden kohdalla yleensä mahdollista, jos niin halutaan.

Sähköjen muutokset kannattaa suunnitella hyvin aikaisessa vaiheessa remonttia. Syöttövirtakaapelointi tapahtuu seinävilloissa, joten asia tulee huomioida jo purkuvaiheessa. Sähköistyksiä ei voida enää muuttaa, kun pintoja jo rakennetaan.

Harvia Cilindro Plus Spot -sähkökiuas on helppo asentaa saunaan ilman kaapeleita langattoman käynnistyskytkimen ansiosta. Vanhan sähkökiukaan vaihto uuteen ei vaadi kaapelointia ja pintaremonttia, sillä radio-ohjattava käynnistyskytkin kiinnitetään seinään ruuvilla tai tarralla. Katso videolta kuinka Cilindro Pus Spot -kiukaan asennus tapahtuu:

 

Lauteiden ja pintamateriaalien valinta

Saunan suunnittelussa on otettava huomioon kuinka monta henkilöä saunoo kerrallaan ja kuinka usein saunotaan. Yhden henkilön istumapaikka mitoitetaan yleensä 60 cm leveäksi.

Harvia Formula Lauteet ja saunan valaistus

Kuva: Linjakkaat Harvia Formula -laude-elementit ovat saatavana K-Raudoista kautta maan.

Jos saunaan halutaan mahdollisimman monta istumapaikkaa ja tila on melko pieni, on suora ja yksinkertainen laudemalli yleensä paras ratkaisu. Jos pieneen saunaan lähdetään asentamaan esimerkiksi kulmalaudetta tai jopa U:n mallista laudetta voi lopputuloksena olla ahtauden tuntua ja käytön epämukavuutta. Mieti siis laudemalli realistisesti tilan mukaan. Toki pieneenkin tilaan voidaan asentaa vaikka rennot lauteet lekotteluun kahdelle henkilölle.

 

Laudemateriaaliksi on tarjolla useita eri puuvaihtoehtoja: kullankellertävä abachi, punaruskea tervaleppä, vaalea haapa tai tumma, lämpökäsitelty haapa. Lauteisiin voidaan valita myös vaalean kuusipuun ja mustan värin sävykäs yhdistelmä. Harvia käyttää saunavalmistuksessa ainoastaan kestävästi tuotettua puuta. https://harvia.fi/harvia-kayttaa-saunavalmistuksessa-kestavasti-tuotettua-puuta/

Seinäpintojen suunnittelussa voit päästää mielikuvituksesi valloilleen! Perinteisen paneloinnin lisäksi seinäpintoihin voi lisätä ilmeikkyyttä erilaisilla kivilaatoilla. Koko ajan yleistyy myös saunan etuseinän vaihtaminen lasiseinäksi, jolloin tilaan saadaan modernia tunnelmaa ja avaruutta.

Sähkökiukaan valinta - Harvia

Harvia Exclusive Air -laudemalli, Effex seinäpaneeli, LED-valaistus, Cilindro Plus -sähkökiuas ja valaistu kiukaan upotuskaulus.

Paneelien muodoilla, väreillä ja asennustavoilla saunaan voidaan luoda mieltymystesi mukaista tunnelmaa. Voit valita panelointimateriaaliksi kuusen, männyn, haavan, lämpökäsitellyn haavan, magnolian, lämpökäsitellyn rustiikkitervalepän, tervalepän tai savusaunapaneelin. Tutustu Harvian paneelivaihtoehtoihin: https://harvia.fi/mallisto/paneelit/

Lauteiden huolto

Ventura lauteet voi irrottaa helposti puhdistusta varten

Lauteissa käyttömukavuuden lisäksi myös huollettavuus on tärkeää. Lauteiden kannet on hyvä saada irrotettua, se helpottaa huoltamista ja siivoamista merkittävästi. Harvian lauteista suurin osa on helposti irrotettavissa siivousta varten. Erilliset rungot ja lauteet ovat myös saunan asentamisen kannalta helpommat.

Saunojen pintakäsittelyt ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina. Erilaisista värillisistä pintakäsittelyistä onkin tullut valtavirtaa eivätkä suomalaisten saunat niiden ansiosta näytä enää samasta muotista valetuilta. Värillisellä vahakäsittelyllä pinnoista voidaan tehdä tummanpuhuvat tai vitivalkoiset, harmaan tai ruskean sävyiset – ihan miten sinä päätät!

Lauteiden huollossa parafiiniöljykäsittely antaa erinomaisen suojan ja suosittelemmekin sitä kaikille lauteiden uusimista harkitseville. Parafiini kyllästää puun pinnan ja estää kosteusvauriot sekä lian pinttymisen lauteeseen. Parafiini on kuitenkin täysin myrkytön, elintarvikekelpoinen tuote. Öljy kuluu ja haihtuu käytössä, joten lauteen uudelleen käsittely on tarpeen kerran, pari vuodessa, riippuen saunan käyttömäärästä.

Mustavalkoiset Solide-lauteet sopivat moderniin saunaan

Lisää saunaelämystä 

Saunaan voidaan luoda tunnelmaa ja näyttävyyttä monin tavoin. Seinäpaneelien asettelulla, puumateriaalin valinnalla, pintakäsittelyllä ja epäsuoralla led- tai värivalaistuksella luodaan omanlaista fiilistä. Jos haluat viedä saunaelämyksesi seuraavalle tasolle, mahdollisuuksia on monia.

Hybridi-saunat yleistyvät koko ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että saunan varustetaan sähkö- tai puulämmitteisen kiukaan lisäksi myös yhdellä tai useammalla infrapunalämmittimellä. Infrapunalämmittimet asennetaan ylälauteen taakse ja niiden tarkoitus on lämmittää kyseisellä paikalla istuvaa henkilöä, ei itse saunahuonetta.

  • Infrapunalämmitin lämmittää sinua sisältäpäin.
  • Voit mennä infrapunan eteen lämmittelemään saunomisen yhteydessä tai muuten vain vaatteet päällä, vaikka koleana syyspäivänä.
  • Voi myös yhteiskäyttää saunaa ja infrapunaa, mutta rajoitteena on että saunan lämpötila ei saa olla yli 70 astetta.
  • Infrapunasaunan terveyshyödyt ovat samanlaisia kuin perinteisenkin saunan: sen on myös todettu laajentavan ääreisverisuonia ja siksi lievittävän kipua.

(https://www.stuk.fi/aiheet/kodin-ja-toimiston-sateilevat-laitteet/infrapunasaunat)

Harvia Hybridisauna Scala Forte Infrapunasauna

Energiaystävällinen Forte -sähkökiuas, Sentio by Harvia infrapunapaneelit ja Scala -lauteet.

Löylyautomaatilla voi heittää löylyä napista painamalla ja nauttia kosteista löylyistä rauhassa makoillen. Automaatti toimii joko automaattisesti tietyin väliajoin tai nappia painamalla. Voit lisätä automaattiin myös suosikki löylytuoksuasi.

Sauna Steamer sopii todella kosteista ja höyryisistä löylyistä pitäville saunan lisävarusteeksi. Höyrystin on normaalin sähkökiukaan ohessa itsenäisesti toimiva lisälaite, joka antaa entistä pehmeämmät eli kosteat löylyt. Lempeänpehmeä vesihöyry edistää kauneutta ja terveyttä; se avaa hengitysteitä, kaunistaa ihoa ja rentouttaa kehoa sekä mieltä.

Kotiin voidaan asentaa perinteisen saunan sijaan myös täysin höyryyn perustuva höyrysauna.

Saunan tunnelmaa voit lisätä myös musiikilla. Saunoihin voidaan asentaa kaiuttimet, joihin oman mielimusiikin tai luontoäänien tuominen esimerkiksi kännykästä käy helposti.

Helppoutta ja luksusta oman saunan käyttöön tuo myös etäohjaus, jolla sauna voidaan laittaa lämpiämään kännykän avulla juuri sopivalla hetkellä. Miten ihanaa onkaan päästä valmiiseen saunaan suoraan lenkiltä!

Vaihtoehto tai lisä omalle perinteiselle saunalle voi olla täysin infrapunalla lämmitettävä huone. Infrapunasauna mahdollistaa hemmottelevan rentoutushetken ihan jokaiseen asuntoon.

Lue myös: