fbpx

Se helpompi saunaremontti

Onko mökilläsi sauna, jonka kiuas antaa maailman parhaat löylyt, mutta sauna itsessään kaipaisi jo uudistamista?

Pinttyneet lauteet, tikkuinen saunan seinä, keikkuva rahi. Mökkisauna voi olla tunnelmallinen ja rakas, mutta vuosien mittaan käytön jäljet alkavat näkyä.

– Mökeillä saunojen sisustuksia uusitaan lähinnä tarpeen vaatiessa – muutoksia aristellaan ehkä liikaakin. Saunan uusimisen ei kuitenkaan tarvitse olla stressaava koko kesän projekti. Valmiilla saunasisustusmalleilla homma hoituu suoraviivaisemmin, Harvian markkinointipäällikkö Jussi Valkonen muistuttaa.

Jos kiuas ja löylyhuone ovat muuten toimivat, mitäpä jos uudistaisit lauteet ja paneelit? Näin se käy.

Sauna mittojen mukaan, omalla tyylillä

Saunan uusimisessa helpointa on tilata saunan sisustukset kokonaisuutena. Harvian malleista löytyy laude- ja paneelivaihtoehtoja sekä modernin että perinteisen tyylin ystäville.

Solide- ja Scala- saunasisustusmalleissa lauderatkaisut voi tilata mittojen mukaan. Valmis paketti helpottaa asennustyötä ja viimeistelee lopputuloksen.

Scalan erikoisuuksia ovat laaja alalaude ja ylälauteiden pitkittäinen laudoitus. Solide on mustavalkoisen sisustuksen ystävän unelma; vaaleat sävyt kirkastavat nopeasti myös ne saunat, joissa luonnonvaloa ei ole paljoa. Molemmissa malleissa voi yhtenäisen ylälauteen sijaan halutessaan valita tarvittavan määrän yhden istuttavia saunaistuimia, joita on helppo siirrellä ja asetella yhtenäiselle alalauteelle.

Rautakauppatavarana myytävät Formula-noutolauteet ovat perinteinen suomalaisten saunavalinta: oman saunasisustuksensa saa koota laudetasoista, välisuojista ja selkänojista. Punaruskea tervaleppä sulautuu kauniisti useimpiin saunasisustuksiin ja siistii mökkisaunan ilmeen nopeasti ja helposti.

Ja mitä muuta ihanaa sitä keksisi?

Kun asennushommat on hoidettu, voi huomiota kiinnittää myös muihin yksityiskohtiin. Saunan valaistuksen suhteen on syytä konsultoida alan asiantuntijaa. Kirkkaassa saunassa harva haluaa saunoa, mutta hämärimmänkin mökkisaunan ystävä voi arvostaa sitä, että lattialle tipahtanutta pesusientä ei joudu etsimään otsalampun kanssa. Pienet sisustukselliset asiat, kuten naulakot, telineet ja liinavaatteet viimeistelevät saunan muodonmuutoksen.

Ennen kaikkea kannattaa ajatella, että saunaan panostaminen maksaa itsensä takaisin.

– Mökkisaunassa saatetaan pelkän mökkikauden aikana saunoa enemmän kuin kerrostalokodin saunassa koko vuonna. Panostus saunaan ja sen sisustukseen on samalla panostus omaan hyvinvointiin, Harvian Jussi Valkonen hymyilee.

Muistilista kevyeen saunaremonttiin

Valitse lauteet ja paneelit sen mukaan, mikä omaan saunaasi sopii. Haluatko muuttaa saunan ilmettä, modernisoida sitä vai jatkaa samalla linjalla kuin ennen? Kaikki vaihtoehdot ovat olemassa!

Harkitse, haluatko öljytä lauteet itse vai tilata valmiiksi käsitellyt puuosat. Öljyäminen voi olla terapeuttista mökkitouhua, mutta ei ole mitenkään kiellettyä päästää itseään helpommalla. Täsmäpaketin laudehuoltoon saat helposti verkkokaupasta.

Mieti, olisiko aika pohtia myös valaistusta. Esimerkiksi ledinauhat tai kuituvalot antavat lisää valoa kansalle.

Muista, että mökkisaunassa saunojien määrä voi vaihdella. Lauteiden uusimisen yhteydessä kannattaa harkita lisäistuimien ja saunajakkaroiden tilaamista.

Viimeistele lopputulos itse valitsemillasi saunatuotteilla. Tuoksut, laudeliinat ja kiulut ovat myös parhaita tuliaisia kesän mökkikaudelle.

Lue myös