fbpx

Bastun i skick som start på stugsäsongen

Vädret blir varmare och stugsäsongen är snart här. Många drömmer redan om den där första pysen som hörs från bastustenarna då stugans heligaste tas i bruk. Innan det lönar det sig att kontrollera att bastuugnen är i skick.

Bastuns hjärta, bastuugnen, kräver regelbunden omsorg, precis som hjärtesaker i allmänhet.

Och eftersom hjärtat är något som det lönar sig att ta hand om så förtjänar bastuugnen en närmare granskning i början av sommaren.

Harvia Legend GreenFlame

Borde jag byta stenarna eller hela bastuugnen?

Om det är en vedeldad bastuugn ser du oftast med bara ögat eller känner med din bara hand om bastuugnen behöver bytas ut.

Om bastuugnen har hål så är den slutkörd. Om en äldre bastuugn inte värmer så bra kan du också konstatera att det lönar sig att köpa en ny: värmen rymmer nämligen någonstans.

Så när våren lockar dig ut till stugan för första gången lönar det sig att ta tid att kolla bastuugnen. Lyft bort bastustenarna och ta en stark ficklampa som hjälp. Öppna luckan till den kalla bastuugnen och rikta ficklampans ljuskägla in i eldstaden. Ljuset avslöjar eventuella hål i bastuugnen.

Pysslet med bastustenarna är traditionellt inför öppningen av stugsäsongen. Bastustenarna trycks ned under användning så det lönar sig att stapla om dem på våren. Sätt på dig bra handskar och placera tjock papp på golvet. Flytta över stenarna på pappen där de får vänta på att bli omstaplade.

Samtidigt kan du kontrollera om stenarna behöver bytas ut. Du kan knacka två stenar mot varandra för att kolla om de blivit porösa. Om knackningen resulterar i stenkross och smuts är det dags att byta ut de porösa stenarna mot nya.

De hela stenarna staplas luftigt i bastuugnen. Nu är du ett steg närmare det första bastubadet.

Bastuugnens bästa kompisar

Om bastuugnen har nått sitt slut är det dags att åka till affären. Innan du åker till järnhandeln ska du greppa måttbandet och papper och penna.

Mät höjden på bastun och längden på väggarna och rita en grov bottenplan. Kom ihåg att om skorstenen är murad måste du innan köpet veta på vilken höjd öppningen sitter mätt från golvet. Anteckna också alla de mått som du inte tror att du kommer att behöva. Du kommer att tacka dig själv då du sen i affären försöker komma ihåg hur långt avståndet är mellan bastuugnen och vattengrytan.

En ny bastuugn kan behöva en ny rökrör som kompis. Fundera även på möjligheten att värma vatten. Om den gamla bastuugnen har en vattenbehållare vill du kanske även att den nya bastuugnen ska ha en sådan. Eller också kan du fundera på något nytt: det finns nämligen ett bra utbud vattenbehållare som monteras på skorstenen.

Att välja rätt bastuugn

Valet av bastuns hjärta sker inte enbart genom att lyssna till hjärtat. När du handlar bastuugn lönar det sig att både använda måttbandet och annan matematik.

En bastuugn med fel effekt är nämligen en dålig kombination i bastun. Om bastuugnen är för liten i förhållande till antalet kvadratmeter får du nog bastun varm, men att hela tiden överhetta den skadar bastuugnen och uppvärmningstiden kan bli onödigt lång. En för effektiv bastuugn i ett litet utrymme ger inget bra bad eller någon trivsam bastuupplevelse.

I valet av en ny bastuugn måste du som första sak känna till volymen på bastun. Det här kan du ta reda på med Harvias bastukalkylator.

Tänk även på att bastuns material påverkar valet av bastuugnens storlek. En bastu med timmerväggar kräver en effekt på 1,5 gånger.

Årdna upp bastuns säkerhetsutrustning

Varje gång som bastun försnyas, bör säkerheten tas i akt – i stugans bastu får elden flamma endast i eldstaden.

I Harvias utbud hittar du bastuugnsspecifika skyddsväggar. Tack vare dem kan bastuugnen monteras nära lavarna eller en panelklädd vägg utan rädsla för att lavarna blir heta eller utan fara för brand. Skyddsväggen är även en stilig och prydlig lösning.

När du installerar den nya bastuugnen ska du även kontrollera vad den står på. Om bastuugnen står på golv med våtskikt, trägolv eller en plastmatta måste ett skyddsunderlag monteras på plats.

En annan sak som påverkar den personliga säkerheten är skyddsräcken som inte alltid är något man tänker på i en stugbastu. Men om du ändå håller på att byta bastuugn lönar det sig att samtidigt fixa skyddsräcket.

Inköplista för den som byter bastuugn