fbpx

Den enklare basturenoveringen

Har du en bastu på stugan vars bastuugn ger världens bästa bad, men där själva bastun skulle behöva piffas upp?

Slitna lavar, en vägg som ger dig stickor, en pall som gungar. Stugbastun kan vara stämningsfull och kär, men efter åren börjar slitaget synas.

– Stugbastuns inredning förnyas oftast först då det behövs – man är rädd för förändringar, kanske lite väl rädd. Att förnya bastun behöver inte vara ett stressigt projekt som tar hela sommaren. Med färdiga inredningsmodeller går det enklare, påminner marknadsföringschef Jussi Valkonen från Harvia.

Om bastuugnen och själva bastun är fungerande så kan det räcka med att du förnyar lavarna och panelerna. Så här går det till.

En måttbeställd bastu med din stil

När du förnyar bastun är det enklast att beställa en komplett bastuinredning. Harvias modeller ger alternativ på lavar och paneler både i modern och traditionell stil.

Bastuinredningsmodellerna Solide och Scala låter dig måttbeställa lavarna. Det färdiga paketet underlättar monteringsarbetet och ger ett väl utfört slutresultat.

Scalas specialitet är den vida undre laven och bräderna som går på tvären på den övre laven. Solide är drömmen för dig som gillar svartvit inredning: de ljusa nyanserna piggar snabbt upp även de bastur som saknar naturligt ljus. Båda modellerna låter dig ensitsiga bastupallar istället för en enhetlig övre lave, pallarna är lätta att flytta runt och placera på den enhetliga undre laven.

Formula-lavarna som kan hämtas på järnhandeln är det traditionella finländska bastuvalet: man får montera bastuinredningen av lavar, mellanskydd och ryggstöd. Den rödbruna klibbalen smälter snyggt in i de flesta bastuinredningar och gör stugbastuns uppsyn snabbt och enkelt stiligare.

Vad annat härligt kan man hitta på?

Efter monteringen kan du uppmärksamma även andra detaljer. När det gäller belysningen i bastun är det bra att konsultera en expert i branschen. Få av oss vill bada bastu i en upplyst bastu, men även den som gillar en dunklare stugbastu kan uppskatta att inte behöva använda en pannlampa för att hitta tvättsvampen som hamnat på golvet. Små inredningsdetaljer såsom knaggar, ställningar och tyg färdigställer bastuns omvandling.

Framför allt lönar det sig att tänka på att en satsning på bastun betalar sig tillbaks.

– Det är möjligt att stugbastun används oftare under sommaren än vad hemmabastun i våningshuset under hela året. En satsning på bastun och dess inredning är samtidigt en satsning på välmående, säger Jussi Valkonen vid Harvia med ett leende.

Minneslista för en lätt basturenovering

Välj lavar och paneler som passar din bastu. Vill du ändra bastuns uppsyn, göra den modernare eller fortsätta på samma linje som tidigare? Alla alternativ står till buds!

Överväg om du själv vill olja lavarna eller bestämma färdigbehandlade trädelar. Oljningen kan vara en terapeutisk stugsyssla men det är inte förbjudet att göra det lätt för sig.

Fundera även på om du borde förnya belysningen. Till exempel ger LED-slingor eller fiberljus badarna mer ljus.

Kom ihåg att antalet bastubadare kan variera på stugan. När du förnyar bastulavarna kan du även tänka på att beställa fler säten och bastupallar.

Ge slutresultatet den sista touchen med bastuprodukter du valt. Dofter, sittunderlag och stävor är även fina presenter till sommarstugan.

Läs även