fbpx

De första bastubaden i en ny bastu

Bastuupplevelsen överraskade. Även ett elektriskt bastuaggregat kan ge mjuka och fuktiga bad.

Harvia levererade en vacker bastuhelhet i ett hem i Valkeakoski, Finland. Kunden önskade tydliga former och mjuka bad av den lilla bastun. Vi gav bastugästboken och pennan till de nya ägarna. Läs om hur man kan njuta av sköna bad med stil, även om golvytan i bastun är väldigt begränsad. 

En eluppvärmd bastu underlättar under en brådskande vardag

När huset ritades upp funderade vi på var bastun skulle placeras. För mig representerar bastun avkoppling, lugn och ro, att komma ifrån vardagen och egen tid.

Under husbygget försökte jag tänka ekologiskt, när jag gjorde mina val. Det hade säkert varit smart att placera bastun med ett badrum i en egen byggnad, för att slippa fuktens belastning på husets konstruktioner. En vedeldad bastuugn med flammande eld är det rätta valet för den perfekta bastuupplevelsen. Men när jag tänker på mina vardagskvällar, när jag kommer hem med svetten i ryggen efter en tur på skidorna, vill jag troligtvis inte inleda bastustunden med att skrapa tändstickor i en utomhusbyggnad.

Jag är bekväm av mig och mitt val blev ett elektriskt bastuaggregat. Det är skönt att kunna ställa in timern och sedan har man en varm och skön bastu färdig på det enklaste möjliga sättet. Ute på sommarstugan kan man sedan njuta av en vedeldad bastu.

Harvia konstruerade en bastu enligt mina önskemål

Planeringen började med att jag letade på internet om hur aggregat fälls in i olika underlavar, och märkte att Harvia erbjuder planeringshjälp. Harvia säljer färdiga bastuinredningar, även färdigmonterade. Alternativt kan man köpa måttbeställda paneler och lavar, som sedan installeras snabbt och enkelt.

Det fick bli kontakt med bastukonstruktörerna på Harvia och jag berättade om vad jag var ute efter. Bastun är liten så det var en utmaning som satte begränsningar för planeringen. Jag ville inte ha färgbelysning, högtalare eller andra finesser i bastun, endast tydliga former som ögat kan vila på. Man rekommenderade inredningsmodellen Scala.

Värmebehandlad asp var ett tillkallande material. Den tål fukt och förändrar inte sin form som vanligt trä. Även doften och färgen av värmebehandlat är förtjusande. Bastuns lavar, tak- och väggpaneler tillverkades i värmehandlad asp.

Mitt önskemål om ett infällt bastuaggregat i den undre laven förverkligades. Vi valde en modell som är utrustad med separat styrpanel så att styrningen av aggregatet sker på smidigaste möjliga sätt. Cilindro-modellens massiva stenmängd utlovades ge mjuka bad – och det gör den verkligen.

————————————–

Harvia önskar sköna bad och avslappnande bastuupplevelser!

Den förtjusande bastuhelheten består av följande produkter:
  • Lavemodellen Scala
  • Led-ljuslist i framkanten av den övre laven och bakom ryggstödet
  • Infällt Cilindro aggregat med infällningsram och separat styrenhet
  • Glasdörr i klarglas