fbpx

Varm bastu med varmt badvatten

Fotografen Kari Palsila har en vacker 70-tals timmerbyggd sommarstuga nära sjön. sommarstugans isolering byttes på sommaren 2016 och i samma veva ville man uppgradera bastuugnen till en ny. Iden var att behålla stämningen för stugan men man ville underlätta vattenuppvärmningen genom att skaffa sig en bastuugn med vattenbehållare. Baden i bastun var de viktigaste kriterierna vid val av aggregat eftersom bastandet utgör ett sätt att komma loss från brådskan i vardagen.

”Bastandet är ett sätt att komma ifrån vardagsbrådskan och därför värms bastun upp nästintill varje dag som vi besöker stugan. Bastun värms upp såväl efter att man varit ute och plockat svamp som efter en joggingrunda. Bastubadandet kröner det vardagliga arbetet och efter ett bastubad och en lätt kvällsmåltid behöver man inte vänta länge på att somna.”

Palsila valde en Harvia 20 Pro ES enligt järnhandlarens rekommendationer. Designen tilltalade och vattenbehållaren på framsidan var ett plus. Bastuugnen kläddes in med skyddsplåtar och ett skyddsunderlag. Bastun blev snabbt klar och man har varit nöjda med slutresultatet.

”Bastubaden har varit enastående och badvattnet värms upp snabbt som det ska. Det var tur att man kunde välja vilken sida kranen monteras på 20 Pro ES -modellen.”

Stämningen i den vackra timmerstugan kvarblev och nu får man njuta av eldens flammor i Palsilas stugbastu.