fbpx

Planering av bastu

Harvia saunaremontti

Vad bör man och vad lönar det sig att tänka på när man börjar planera att renovera bastun? Vi har sammanställt ett kunskapspaket till din hjälp vid basturenoveringens alla skeden. I artikeln ger vi tips om utrymmeslösningar och planering av ytmaterial, besiktning av konstruktionerna, val och skötsel av byggnads- och ytmaterial och utökande av upplevelsen. 

Det finns alternativa lösningar på olika behov och smaker. Våra bastuplanerare hjälper dig gärna så tveka inte, utan kontakta oss!

Planeringens första steg

Basturenoveringen börjar med drömmar: hur ser din perfekta bastu ut? hur känns den och vilka funktioner har den? Om du önskar få nya idéer kan du få hjälp av Harvias omfattande idébank och bekanta dig med vårt inredningssortiment: https://harvia.fi/sv/produkter/bastuinredningar/

När du hittat en bild som motsvarar din önskebastu, är det dags att ta fram måttbandet. Mät bastuns bredd, höjd och djup samt fönster- och dörröppning. Mät även stock-, sten- och fönsterytor som påverkar behovet att uppvärmningskapaciteten så att en professionell yrkesperson kan välja en bastuugn med rätt kapacitet för din bastu. Du kan även få hjälp av Harvias kalkylator.

Du kan planera din egen bastu med hjälp av Harvia Sauna Designer eller sammanställa en lista på dina egna tankar och ta direkt kontakt med Harvia bastuplanerare för avgiftsfri planeringshjälp.

Jarvian Saunasuunniteluohjelma HSD

Tillstånd och byggnader

I princip behövs inget bygglov eller åtgärdslov för att renovera en bastu i ett egen villa. Lov behövs endast för att riva eller bygga en bärande konstruktion och för att förstora badrum. Lov behövs även för att bygga ett helt nytt badrum eller en helt ny bastu. Ta då kontakt med byggnadstillsynen i din hemkommun.

Om du bor i ett husbolag ska du göra en anmälan hos styrelsen om renoveringen. Vanligtvis krävs det i husbolag att en professionell yrkesperson utför vattenisoleringen och elinstallationerna. Börja inte med rivningsarbetet förrän du har loven i skick.

Rivning av gammal bastu

När en gammal bastu rivs är det viktigt att kontrollera konstruktioner som finns under ytan och reparera dem vid behov innan nya ytor monteras. Aluminiumpappren ska var hela och täta. Om pappret är skadat, kontrollera även efter eventuella skador under pappret. Om allt är i skick, kan nya ytor läggas på.

Glasväggar har blivit allt vanligare även på renoveringsobjekt, och beroende på dörrväggens konstruktioner kan de monteras. Möjligheten att montera en glasvägg ska bedömas av en professionell yrkesperson i rivningsskedet. Det kan vara nödvändigt med extra stöd för den befintliga väggen.

Uppdatering av bygglösningar

Byggnadstekniken har utvecklats med stora steg under de senaste decennierna, och nya ersättande bygglösningar och byggmaterial har kommit ut på marknaden. Även om till exempel uretanbaserade isolering har funnit redan länge, har de inte använts i bastur som byggdes för 20–30 år sedan.

Fördelen med uretanskivor är att de är tunna. En 30 mm tjock uretanskiva motsvarar 80 mm ullisolering. Genom att byta ut isolering kan man i ett litet utrymma spara in 5 cm i väggtjocklek. Även vattenisoleringsmaterialen har utvecklats enormt under de senaste åren och minskat risken för vattenskador avsevärt.

Du observerar väl att om du byter ut en vedeldad bastuugn mot ett elektriskt bastuaggregat, kan den murade skorstenens öppning inte täckas för med paneler och lavar kan inte placeras ovanom den om skorstenen fortfarande används för annat. Samma skorsten har ofta till exempel en kamin eller öppen spis på den motsatta sidan. Muren kan täckas med panel, men inget kan fästas i den. Det är skäl att låta den lokala brandmyndigheten kontrollera saken.

Kiukaan kierrätysohje

Elinstallationer i samband med basturenovering

Elinstallationerna ska alltid utföras av en professionell yrkesperson. Ta i god tid kontakt med en sakkunnig elmontör för planering av elinstallationerna i din bastu. I samband med de flesta basturenoveringar är det inte meningsfullt att flytta på bastuugnen, men dock möjligt när det gäller elektriska bastuaggregat.

Det lönar sig att i ett tidigt skede av renoveringen planera ändringar av elinstallationer. Dragning av kablar till matningsström sker i väggullen så det bör beaktas redan i rivningsskedet. Elinstallationer kan inte längre ändras när ytorna läggs på.

Harvia Sauna

Val av lavar och ytmaterial

I planeringen ska man beakta hur många som samtidigt badar bastu och hur ofta man badar bastu. Vanligtvis räknas en bredd om 60 cm per person.

Om utrymmet är litet och man vill ha flera sittplatser är en rak och enkel lavemodell den bästa lösningen. Om man i en liten bastu till exempel monterar en hörnlave eller till och med en bastulave av U-modell kan slutresultatet blir trångt och obekvämt. Planera baastulavemodellen realistiskt efter utrymmet.

Dock kan man även i ett litet utrymme montera bastulavar för skön avkoppling för två personer.

Som material för bastulaven kan du välja mellan flera alternativ: gyllene abachi, rödbrun klibbal, ljus asp eller mörk och värmebehandlad asp. Till bastulaven kan man välja en nyansrik kombination av ljust granvirke och svart färg. Harvia använder i sin bastutillverkning endast hållbart producerat trävirke.

Låt fantasin flöda när du planerar väggytorna! Förutom traditionell panel kan olika stenplattor ge en trevlig look. Allt vanligare blir det även att byta ut bastuns framvägg mot en glasvägg då bastun känns modern och får en känsla av rymd.

Önskad känsla kan skapas med panelens form, färg och monteringssätt. Bland panelerna kan du välja mellan gran, furu, asp, värmebehandlad asp, magnolia, värmebehandlad borstad klibbal, klibbal eller rökbastupanel. Bekanta dig med Harvias panelalternativ: https://harvia.fi/sv/modell/paneler/

Harvia Formula Lauteet ja saunan valaistus

Skötsel av bastulavar

Förutom bekväma bastulavar är även skötseln viktig. Rengöring och städning underlättas avsevärt om man kan ta loss bastulaven. De flesta Harvias bastulavar kan lätt tas loss för rengöring. Separata stommar och lavar är även enklare med tanke på montering.

Ytbehandlingen av bastur har utvecklats enormt under de senaste åren. Olika färgade ytbehandlingar har blivit trenden och tack vare dessa ser inte alla finländska bastur längre ut som gjutna i samma form. Med färgad vaxbehandling kan ytorna göras mörka eller kritvita, få en grå eller brun nyans – valet är ditt!

Behandling med paraffinolja ger bastulavarna ett utmärkt skydd och det rekommendera vi för alla som funderar på att byta ut bastulavarna. Paraffinet impregnerar träet och förhindrar fuktskador och ingrodd smuts. Paraffin är också helt giftfritt och en livsmedelsduglig produkt. Oljan slits och avdunstar i användning så bastulaven bör behandlas på nytt en eller två gånger om året, beroende på hur ofta bastun används.

Öka din bastuupplevelse 

Bastun kan få stämning och stil på många olika sätt. En unik känsla kan skapas med en komposition av väggpaneler, val av trämaterial, ytbehandling och diskret LED- eller färgbelysning. Om du vill uppgradera din bastuupplevelse finns det många möjligheter.

Hybridbastur blir bara vanligare. Det betyder att bastun utrustas förutom med ett elektriskt bastuaggregat eller en vedeldad bastuugn dessutom med en eller flera infraröda värmare. Infraröda värmare installeras bakom den övre bastulaven och avsikten är att värma personen på denna plats, inte själva basturummet.

  • Den infraröda värmaren värmer dig inifrån.
  • Du kan sätta dig framför infravärmen i samband med bastubadet för att värma dig, eller med kläderna på en kall och kylig höstdag.
  • Du kan kombinera infraröd värmare och bastu, men bastuns värme får inte överstiga 70 grader.
  • Hälsofördelarna med en infraröd bastu är de samma som med en traditionell bastu: den har även konstaterats vidga de yttre blodkärlen och sålunda lindra smärta.

https://www.stuk.fi/web/sv/teman/apparater-som-stralar-i-hemmet-eller-kontoret/infraroda-bastuanlaggningar

Harvia Hybridisauna Scala Forte Infrapunasauna

Badautomat autodose gör det möjligt att ligga på bastulaven i lugn och ro och med ett knapptryck få vattnet att fräsa till på bastuugnen. Harvia Autodose fungerar antingen automatiskt med vissa intervaller eller när du trycker på knappen. Du kan även lägga till din favoritdoft i badautomaten.

Sauna Steamer är en extraanordning som passar utmärkt för dig som gillar fuktiga bastubad fyllda med ånga. Ånggeneratorn är vid sidan av bastuaggregatet en fristående extraanordning som ger ännu mjukare dvs. fuktiga bastustunder. Den milda och mjuka vattenångan gynnar skönhet och hälsa: den öppnar andningsvägarna, gör hyn vackrare och låter kropp och sinne slappna av.

I stället för en traditionell bastu kan en ångbastu som helt grundar sig på ånga installeras i hemmet.

Du kan höja stämningen i bastun även med musik. Det är möjligt att installera högtalare i bastur och lyssna på egen favoritmusik via till exempel mobiltelefonen.

 

Enkelhet och lyx i egen bastu ger även fjärrstyrningen som gör det möjligt att knäppa på bastun via mobilen precis i rätt ögonblick. Så skönt att genast efter joggingturen ha en färdigt uppvärmd bastu

 

Ett alternativ eller ett tillägg till den traditionella bastun är ett rum som helt värms upp av infraröda strålar. Infrabastun gör en skön och avslappnande stund möjlig i varje hem.

 

Det finns alternativa lösningar på olika behov och smaker. Våra bastuplanerare hjälper dig gärna så tveka inte, utan kontakta oss!