Stora Lögardagen 30 november 2019

Att löga sig betydde i det gammal nordiska språket att tvätta sig. Dagen före helgdagen ville man tvätta sig ren löga sig. Den dagen kallades därför ”lögardagen” som så småningom blev lördagen.

Sverige har nästan lika lång bastutradition som Finland. På 1600-talet fanns i Stockholm en välbesökt bastu i regeringens Rosenbad. Namnet kommer från de väldoftande rosorna som ströddes ut i basturummet inför en kvinnas giftemål.

1725 förbjöds bastubadandet i Sverige eftersom det förekom så mycket annat än bad i dessa bastur. Den ”syndiga” bastun rensades ut från Sverige och efter detta tog det tid innan vi åter fick upp ögonen för detta sköna sätt att bada och umgås.

Hos allmogen i Sverige användes bastun endast undantagsvis för bad, och då främst till julbadet. Istället har bastun använts för torkning av malt, säd och lin, och för torkning och rökning av fisk och kött.

Harvia sauna Stora Lögardagen 2019

Bra för hälsan!

Bastubad är inte bara skönt och avkopplande, utan även nyttigt! Visste du att ett bastubad är bra för hälsan? Ny forskning visar att ett riktigt hett bastubad kan stoppa snuvan och stärka hjärtat?

Med regelbundet bastubadande så kan du stärka ditt immunförsvar, du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Din kolesterolhalt sänks tillsammans med ditt blodtryck. En riktig hälsokur helt enkelt.

Modern forskning har visat att bastubadande har positiva medicinska effekter. Astmatiker andas lättare, personer med psoriasis får mjukare hud och mindre klåda och värk i leder lindras. Studier har också visat att man sover bättre efter ett bastubad.

Dessutom så kan spänningshuvudvärk minska, tack vare att man blir härligt avslappnat i kroppen och leder, dessutom så ger du kroppen en detoxeffekt som ger huden lyster.

Stora Lögardagen 2019 infaller den 30 november. 

Passa på att njuta av en modern bastu i goda vänners lag. Att låta både kropp och själ få renas och må riktigt gott.

Originalartikel skriven av den officiella Harvia-återförsäljaren Bastuspecialisten.

Besök deras webbplats på www.bastuspecialisten.se!

Contact information:

Bastuspecialisten

Karlsbodavägen_19A

Box 11104

161 11 Bromma

info@bastuspecialisten.se

TEL: 08-445 14 10