fbpx

Stugsäsongen närmar sig med stormsteg – kom ihåg att underhålla din bastu

Solen skiner och sommaren är snart här – äntligen dags att koppla av i sommarstugan. Men innan du startar stugsäsongen är det viktigt komma ihåg att stugan och dess bastu behöver regelbundet underhåll. Vi har samlat några tips som du kan ha nytta av i det årliga bastuunderhållet.

Kontrollera det vedeldade bastuaggregatet

Inspektera bastuaggregatet och dess konstruktion. Kontrollera om delar på bastuaggregatet behöver underhåll eller om bastuaggregatet behöver bytas ut. Ta en ficklampa till hjälp för att genomföra en noggrann inspektion: flytta undan bastustenarna, öppna luckan till bastuaggregatet, rikta ljuskäglan in i eldrummet så kan du se om det finns hål på bastuaggregatet. Om bastuaggregatet inte värmer ordentligt läcker det vanligen värme någonstans, så vi rekommenderar att du i så fall byter bastuaggregat eftersom det utgör en säkerhetsrisk.

Underhåll eller byt bastustenarna

Beroende på bastustenarnas skick bör de eventuellt bytas, men oavsett vilket bör du åtminstone stapla om stenarna. Passa på att samtidigt skölja bort stendammet från stenarna. Du kan kontrollera skicket på stenarna genom att knacka två stenar mot varandra. Om stenarna vittrar eller har gulnat är det dags att byta ut dem mot nya.

Rengör bastuaggregatet

Bastubad kan ge synliga vita kalkavlagringar på ytan av bastuaggregatet. Dessa kan enkelt avlägsnas med vatten och ättika eller citronsyra. För ytor av rostfritt stål rekommenderar vi Harvias rengöringsmedel för bastuaggregat som gör det enkelt att få bort kalkfläckar.

Kontrollera och rengör lavarna

Kontrollera att lavarna och deras konstruktion är i gott skick eller om lavarna behöver bytas och inte bara rengöras och underhållas. Om lavarna endast behöver rengöras, använder du en mjuk borste och tvättar rent dem med varmt vatten och ett lämpligt rengöringsmedel. Borsta alltid lavarna i träets fiberriktning och skölj sedan av lavarna några gånger för att avlägsna allt rengöringsmedel. Skölj avslutningsvis av lavarna med kallt vatten så att träfibrerna sluter sig och blir mer smutsavvisande. Torka av alla ytor i bastun omsorgsfullt.

När lavarna har rengjorts bör de behandlas med paraffinolja som skyddar dem och framhäver träets nyanser. Testa först oljan på en undanskymd plats, till exempel under en lave, för att se hur oljan påverkar nyansen på träet.

Om lavarna har mörknat kan du slipa dem lätt med sandpapper och behandla med ett lämpligt skyddsmedel. Harvia Sauna Care Set är ett färdigt paket med produkter för rengöring och underhåll av bastun. Paketet innehåller basturengöringsmedel, paraffinolja och en svamp, skyddshandskar och sandpapper.

Ta bastuupplevelsen till en ny nivå

Gör det mesta av din bastu och utrusta den med nya bastutextilier som sithandduken och bastukudde eller koppla av med alla sinnen med hjälp av inspirerande bastudofter. Bastutextilier förhöjer utseendet på bastun samtidigt som de skyddar lavarna. Ett nytt set med bastuhink och skopa gör det till ett rent nöje att skopa vatten och med en ny vedkorg blir det enkelt att bära ved även till den mer avlägset belägna bastun.