fbpx

Ei joulua ilman joulusaunaa

Aattoiltana Suomessa lämpenee yli miljoona saunaa

Suomi saunoo jouluna. Joulusaunakyselyn mukaan yli 80 prosentilla suomalaisista saunominen kuuluu jouluperinteeseen. Lähes joka toinen sanoo, että aaton tunnelma menee suorastaan pilalle, jos saunominen jää väliin. Suosituin aika lämpimille löylyille on aattona ilta-aikaan. Seuraavaksi suosituin on iltapäivä.

Joulu alkaa saunomalla. Aattona saunominen on niin kiinteä osa suomalaista jouluperinnettä, että melkein joka toinen kertoo joulutunnelman olevan jopa katkolla ilman sihahtelevaa kiuasta. Saunomisen suosiosta kertoo myös se, että joka neljäs kyselyyn vastanneista saunoo joulunaikaan moneen kertaan.

Oma koti on paras saunapaikka

Suurin osa suomalaisista joulusaunoo omassa kodissa. Yli puolet joulusaunakyselyn vastaajista kertoo, että oma koti on paras saunapaikka. Seuraavaksi suosituinta on saunoa sukulaisilla. Suomalainen ei tarvitse omakotitaloa tai mökkiä vaan kaupungissa asuvat nautiskelee löylyistä taloyhtiön yleisellä joulusaunavuorolla. Mökkijouluun sauna kuuluu niin ikään joka kymmenennellä. Joulusaunassa rentoudutaan tavallisimmin puolison kanssa. Lauteille yhdessä koko perheen kanssa suuntaa joka viides.

Vielä ehtii varmistamaan parhaat joululöylyt

Muutamalla pienellä tarkistuksella varmistetaan parhaat joululöylyt. Puukiukaan arinan kunto kannattaa tarkistaa. Viimeisiään vetelevä, vääntynyt tai halkeillut arina pitää vaihtaa. Jos arina romahtaa kesken lämmityksen, jää joulusauna pelkäksi haaveeksi. Kiuaskivet ovat perusta hyville löylyille. Pikatarkistus kivien kunnosta on helppo tehdä. Lyömällä kiviä yhteen, selviää murenevatko ja lohkeilevatko ne. Murenemisen lisäksi myös kivien värin muuttuminen kertoo, että vaihtamisen aika on käsillä.

 

Harvian teettämä kansallinen joulusaunakysely toteutettiin joulukuun 2016 alussa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1041 suomalaista, joista miehiä oli 546 ja naisia 495.