fbpx

Miten Suomi saunoo jouluna? Joulusaunakyselyn tutkimustulokset

joulusauna

Sauna on suomalaisille pyhä paikka ja joulusauna on monelle joulunviettoon valmistautumisen tärkein tapahtuma. Joulusauna puhdistaa niin kehon ja mielen, ja sen myötä tehdään irtiotto arjesta ja siirrytään juhlan tunnelmaan. Tapoihin on kuulunut saunoa hillitysti, hartaan ja lämpimän tunnelman vallitessa.

Miten Suomi saunoo jouluna? Harvia selvitti suomalaisten joulusaunomismieltymyksiä teettämällä joulusaunakyselyn, johon vastasi yhteensä 1041 suomalaista, joista miehiä oli 546 ja naisia 495.

Jouluaattona SUOMESSA LÄMPENEE YLI MILJOONA SAUNAA

Harvian teettämän kyselyn mukaan yli 80 prosentilla suomalaisista saunominen kuuluu jouluperinteeseen.

Suosituin aika löylyille on aattona ilta-aikaan, jolloin heistä löylyttelee 40 prosenttia . Seuraavaksi suosituin on jouluaaton iltapäivä, jolloin saunoo lähes yhtä moni. Aamupäivällä saunaan kirmailee 20% suomalaisista.

Vaikka ajat muuttuvat, joulusauna pysyy keskeisenä osana suomalaisten tyyliä viettää vuoden rakastetuinta juhlaa. Joulusauna näyttää kyselyn tulosten valossa olevan perinteenä tärkeämpi miehille kuin naisille.

Alle 40-vuotiaista miehistä vähintään 73 prosenttia kokee joulusaunan itselleen tärkeäksi. Ahkerimpia joulusaunojia suomalaisista ovat 31–40-vuotiaat miehet, joista 87 prosenttia saunoo jouluna.  Hieman yllättävästi kaikkein intohimoisimmin joulusaunomiseen suhtautuvat erityisesti alle 25-vuotiaat miehet: heistä 84 prosenttia käy jouluaattona saunassa. Kyselytulos ennakoi hyvää tulevaisuutta suomalaisen saunaperinteen säilymiselle: nuoremmat sukupolvet tahtovat edelleen rentoutua joulusaunan löylyissä. Saunaperinne kuuluu vahvasti suomalaiseen jouluun, ja on tärkeä osa suomalaisuutta.

Saunakiintymyksen kääntöpuolena on mielipaha, joka uhkaa, jos jouluna ei olekaan löylyjä tarjolla. Lähes joka toinen vastanneista sanoo, että aaton tunnelma menee suorastaan pilalle, jos saunominen jää väliin, ja 80 prosentille vastanneista joulu saisi vähintäänkin särön, jos ei pääsisi saunomaan.  Naisista puolestaan selkeästi yli joka toinen ei koe erityisemmin tarvitsevansa joulusaunaa

Koti on paras paikka saunoa

Suurin osa suomalaisista joulusaunoo omassa kodissa. Harvian joulusaunakyselyn vastaajista 54 prosenttia kertoo, että oma koti on paras saunapaikka. Seuraavaksi suosituinta on saunoa sukulaisilla, näin kertoo joka viides. Myös taloyhtiöiden saunat lämpenevät jouluna. Joka kymmenes nautiskelee löylyistä taloyhtiön yleisellä joulusaunavuorolla. Mökkijouluun sauna kuuluu niin ikään joka kymmenennellä. Sen sijaan hotelleissa jouluaan viettävien ohjelmaan saunominen kuuluu erittäin harvoin.

Vastaajista yli 40 prosenttia kertoo saunovansa puolison kanssa. Lauteille yhdessä koko perheen kanssa suuntaa joka viides. Vain kolmannes suomalaisista nautiskelee joulusaunasta omassa rauhassaan.

Harvian juhannussaunojat

Vastaajista yli 40 prosenttia kertoo saunovansa puolison kanssa

 

Luo tunnelmaa joulusaunaan:

  • koristele joulusauna esimerkiksi havunoksilla tai -kransseilla
  • kiuaskiville voi asetella koristeellisen kivisen löylynhengen
  • kynttilät ja lyhdyt tuovat saunaan lempeää valoa
  • Asettele penkeille puhtaita laudeliinoja joiden värit tuovat sinulle joulumielen
  • Kokeile valmiita saunatuoksuja tai tee omasi luonnollisista ainesosista liottamalla löylyvedessä puuvillaharsopussia joka sisältää koivunlehtiä tai havunoksia
  • pakastimessa syksyn yli säilötyillä koivuvihdoilla saa joulusaunaan erityistä juhlan tuntua.

 

joulusauna

Joulusaunan tunnelmaa voi rikastaa väreillä, tuoksuilla ja valoilla