fbpx

Maailman ensimmäinen hybridihevossauna nousee Kaivariin

Harvia rakensi Helsingin Kaivopuistoon maailman ensimmäisen hybridihevossaunan. Hevosten saunottaminen on vanha, mutta lähes unohdettu perinne, jota pääsee nyt seuraamaan keskeisellä paikalla meren äärellä. Suomenhevosori Hevillää kylvettää saunakenraaliksi ylennetty Jouko Tarvainen, ja löylyt tarjoaa vain tätä tarkoitusta varten rakennettu sauna ja kiuas. Hevillä pääsee nauttimaan sekä perinteisistä löylyistä että infrapunalämmöstä. Myöhemmin uniikki sauna huutokaupataan hyväntekeväisyyteen.

Ihmiset ovat saaneet nauttia rentouttavasta saunasta jo vuosisatojen ajan. Suomesta maailmalle levinneessä kuumahuoneessa on purettu stressiä, parannettu maailmaa ja palauteltu lihaksia. Harva kuitenkin tietää, että myös hevosten saunominen on vanha perinne.

Se perinne elvytetään Helsingin Kaivopuistossa 20.–21.5. Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa. Rakensimme tapahtumaa varten Solide-tyyliä mukailevan hevosten saunan, joka vihittiin käyttöön 17.5.2017.

Saunahan ei ole vain peseytymispaikka, vaan mitä suurimmissa määrin myös nautiskelu- ja rentoutumispaikka – myös hevosille. Sota-aikana hevosia hoidettiin rintamalla täisaunassa ja sittemmin sauna on ollut osa urheiluhevosten hyvinvoinnista huolehtimista.

Legend lämmittää kokenutta saunojaa

Harvian rakentama hevossauna on ainutlaatuinen. Se sijaitsee nurmialueella lähelle merta, Café Ursulan vieressä. Sauna on kolme metriä leveä, kolme ja puoli metriä pitkä ja saman verran korkea. Saunovalla hevosella on merinäköala, sillä rakennuksen kolmella sivulla on ikkunat, ja neljännellä kirkas ovi. Ne on valmistettu kavionkestävästä materiaalista, josta tehdään myös muun muassa uimahallien ovet. Materiaali sopii erinomaisesti tarkoituksiin, joissa tarvitaan rikkoutumatonta, läpinäkyvää sekä höyrystymätöntä pintaa kuumiin ja kosteisiin olosuhteisiin.

Kyseessä on hybridisauna, jonka sydämenä sykkii 16,5-kilowattinen Legend-sähkökiuas. Jokainen Harvia Legend on pajamestarin käsin tekemä uniikki yksilö. Lisämukavuutta tarjoavat infrapunaelementit on sijoitettu saunan nurkkiin. Kaivopuiston saunan enimmäislämpötila on 70 astetta.

Maailman ensimmäisen hybridihevossaunan löylyistä pääsee nauttimaan yhdeksänvuotias suomenhevosori Hevillä. Kokenut saunoja on löylytellyt koko aikuisikänsä. Saunottajana toimii ravipiireissä saunamajurista saunakenraaliksi ylennetty Jouko Tarvainen, jonka hevonen Hevillä on. Hevillä saa rentoutua Kaivopuistossa kerrallaan noin 30 minuutin mittaisissa löylyissä – ja saunassahan myös vihdotaan, kuten asiaan kuuluu. Löylyjen välissä hevonen käy luonnollisesti vilvoittelemassa ja nauttimassa saunajuomaa.

Hevillälle rakennetaan vilvoittelukatos saunan ulkopuolelle. Suihkuvesi on lämmintä, joten lämpötilanvaihtelut eivät nouse eläinystävälle tukaliksi.

Suomenhevonen täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Se on iso osa suomalaista identiteettiä, kuten saunakin. Siksi Harvia on tässä mukana – tekemässä historiaa.

Historiallinen sauna huutokaupataan hyväntekeväisyyteen

Hevoset Kaivarissa on Suomen suurimpien hevosalan järjestöjen Suomen Ratsastajainliiton sekä raviurheilusta ja hevoskasvatuksesta vastaavan Suomen Hippoksen yhteinen suurtapahtuma. Harvian hybridihevossaunan lisäksi tapahtumassa järjestetään muun muassa harvinaislaatuiset Cityravit sekä gaalaillallinen.

Gaalassa pidetään hyväntekeväisyyshuutokauppa, jossa historiallinen hybridihevossauna saa hyvän uuden kodin. Kauppasumma ohjataan lyhentämättömänä Suomen Hevosurheilumuseolle ja suomalaisen hevosalan nuorisotoimintaan.