fbpx

Bastun behandlar kropp och själ

På denna sida har vi samlat information om några av de viktigaste fördelarna med att bada bastu.

Finländarna har alltid vetat att bastubadandet är bra för hälsan. Därför är det kanske också förståeligt att man i Finland hittills inte har gjort någon omfattande vetenskaplig forskning om fördelarna med att bada bastu. Varför borde man forska i något så solklart?

Forskningar har emellertid gjorts ute i världen och i synnerhet under den senaste tiden har man hällt vatten på vetenskapens stenar även här i Finland. Vi vet alltså allt bättre vad som händer när man badar bastu och varför bastubadandet har så positiva effekter.

 

BASTU OCH HJÄRTAT

Svar på allmäna frågor kring hälsa och bastande

  • Finns det vetenskaplig forskning om bastubadandets hälsoeffekter?

    Det har gjorts enskilda forskningar med några tiotal försökspersoner både i Finland och annanstans i världen. I en undersökning som Östra Finlands universitet publicerat och där det konstaterades att bastubadandet är hälsosamt för cirkulationsorganen deltog över 2 000 finländska män. Undersökningen pågick i 20 år. Källa

  • Är det alltid bra att bada bastu? När borde man låta bli?

    Många experter säger att det är tryggt att bada bastu om man själv kan vandra in i bastun. Man ska dock alltid bada bastu med måtta och iaktta god bastused. Om du inte känner att du mår normalt eller om du lider av konstaterade hjärtbesvär lönar det sig att tala med en läkare innan du badar bastu. Allmänt kan man säga att om det känns bra att bada bastu så är det också bra för hälsan. Ett undantag utgör ledbesvären som hör ihop med reuma. De lindras ofta i bastuvärmen men kan återkomma följande dag och vara då mycket kraftigare. Du kan försöka undvika detta genom att svalka dig ordentligt efter bastun.

  • Hur ofta ska man bada bastu för bästa hälsoeffekter?

    Allt bastubadande som inte känns bra eller som efteråt har oönskade effekter är för mycket. Vana bastubadare kan dock gott och väl bada bastu till och med varje dag. I en undersökning som Östra Finlands universitet publicerat åstadkoms de största hälsoeffekterna med 4–7 bastubad i veckan, cirka 20 minuter åt gången. Källa

  • Jag har diagnosticerat högt blodtryck. Är det då tryggt att bada bastu?

    Bastuvärmen ökar hjärtfrekvensen och mängden blod i synnerhet i de ytliga blodkärlen. Blodkärlen utvidgas i motsvarande mån, vilket gör att blodtrycket sjunker. Dylikt blodtrycksfall är tillfälligt och varar bara ett par timmar. När vävnaderna värms upp frigörs dock förmodligen ämnen som främjar artärernas och blodkärlens normala funktion. Därmed kan man i regel anse måttligt bastubadande som tryggt, men det lönar sig att konsultera den egna läkaren i alla frågor som gäller cirkulationsorganen.

  • Lindrar bastubadandet astma?

    Några personer som lider av astma tycker att det är lättare att andas i den fuktiga bastuvärmen medan andra är av motsatt åsikt. Bastun påverkar inte själva sjukdomen.

  • Jag skulle gärna vilja bada bastu fast varje dag men det sägs att det torkar ut huden. Är det så?

    Tvärtom, det är bra för huden att bada bastu. Bastuvärmen bidrar till den ytliga blodcirkulationen och för byggnadsmaterial till hudcellerna och hjälper dem att förnya sig och effektivare bli av med slaggprodukter. En frisk och klar hud bevarar fuktigheten bättre och förblir mer elastisk.

  • Botar bastun influensa?

    Förkylning och feber är tecken på att det finns virus i kroppen. Då rekommenderar man att undvika till exempel motion, eftersom virus kan orsaka en allvarlig infektion i hjärtat vid belastning. Eftersom bastun påverkar hjärtat på samma sätt som motion rekommenderar man då inte heller bastubadande. Om du bara har snuva eller ont i halsen kan du i regel bada bastu med gott samvete.

  • Hjälper bastubadandet i sömnproblem?

    Hjärtfrekvensen kan öka i bastun till upp till 150 slag per minut, så man känner sig inte nödvändigtvis sömnig genast efter bastubadandet. Men när kroppen börjar svalna frigörs hormoner i kroppen som gör det lättare att somna. Forskning visar också att sömnen kan vara djupare efter bastun än normalt. Prova dig fram hur ofta just du ska bada bastu.

  • Lönar dig sig att bada bastu genast efter träningen?

    Många idrottare tror att det hjälper att bli av med mjölksyror i musklerna om man badar bastu. Eftersom värmen dock styr blodcirkulationen mot de ytliga blodkärlen och bort från musklerna och de inre organen, har bastubadandet inte nödvändigtvis sådan positiv effekt för musklerna. Det lönar sig emellertid att använda sig av bastuvärmen för att stretcha musklerna och upprätthålla rörelseomfånget i lederna. Man har också märkt att värmebehandling före en träning kan minska muskelbesvär till följd av träningen. Källa